ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε το Νοέμβριο

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Photo Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιστεύει ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε το Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει, ότι θα ήταν πρόωρο να αυξηθούν τα επιτόκια καθώς οι ανοδικές τάσεις στις τιμές είναι πολύ πιθανό να επιβραδυνθούν σταδιακά το επόμενο έτος, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel.

Ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2% το επόμενο έτος, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF τη Δευτέρα 29/11, καθώς τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς και η αύξηση των τιμών της ενέργειας, θα μειωθούν. Τα τρέχοντα υψηλά μεγέθη αντικατοπτρίζουν τόσο τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά όσο και από μια επίδραση της βάσης, που προέκυψε από τις χαμηλότερες τιμές πέρυσι, στο απόγειο της πανδημίας.

«Οι περισσότερες προβλέψεις υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το 2%, επομένως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα βγουν εκτός ελέγχου», ανέφερε η Schnabel.

“Αν νομίζαμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν μόνιμα πάνω από το 2%, σίγουρα θα αντιδρούσαμε. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε καμία ένδειξη για αυτό”, πρόσθεσε.

culpanews.gr με πληροφορίες από το Reuters