Στη συζήτηση που είχε με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Μέση Ανατολή, την κατάληψη ελληνόκτητου πλοίου από τους Χούτι, τα ελληνοτουρκικά, στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και στην πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα λέγοντας “Όλοι μας ανησυχούμε αρκετά για το ενδεχόμενο μιας περιφερειακής κλιμάκωσης. Και, βέβαια, αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλά και για το διεθνές εμπόριο γενικότερα, σε μια περίοδο που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό. Οποιαδήποτε διαταραχή στις γραμμές εφοδιασμού, φυσικά, μπορεί μόνο να κάνει αυτή την προσπάθεια, αυτή την παγκόσμια προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών, πολύ πιο περίπλοκη”.
Και πρόσθεσε “Εμείς, ως Ελλάδα, θεωρώ ότι έχουμε λάβει μια πολύ μετρημένη στάση όσον αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή. Προφανώς, αρχικά υποστηρίξαμε ξεκάθαρα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, επιμείναμε στην απελευθέρωση των ομήρων, αλλά ταυτόχρονα κάναμε και έναν πολύ σαφή διαχωρισμό μεταξύ της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης και του παλαιστινιακού λαού”.
Στη συνέχεια, μιλώντας για την Τουρκία,είπε ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί το «σουηδικό εμπόδιο» και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα.
“Είχαμε όντως περίπλοκες σχέσεις με την Τουρκία. Κατά την πρώτη μου θητεία είχαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Από τον σεισμό στην Τουρκία έχουμε καταβάλλει μια τίμια προσπάθεια να χτίσουμε γέφυρες”, ανέφερε ενώ είπε ότι ακόμα και αν δεν λύσουμε τη διαφορά μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, μπορούμε να συμβιώσουμε και οικοδομήσουμε πάνω στη θετική ατζέντα. Ανέφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία ώστε Τούρκοι πολίτες να έρχονται χωρίς βίζα για επτά ημέρες σε ελληνικά νησιά ενώ είπε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και στο μεταναστευτικό και πως είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι βάρκες πριν φύγουν από τις τουρκικές ακτές.
“Δεν είμαι αφελής. Έχουμε δει δραματικές αλλαγές στην πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και θέλω να χτίσουμε στα θετικά βήματα που και οι δύο χώρες έχομε κάνει τους τελευταίους μήνες”, επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ανέφερε “Νομίζω ότι έχει τελειώσει ο χρόνος μας”, είπε αστειευόμενος και προσέθεσε: “Έχω εργαστεί και με τους δύο προέδρους. Και με τον Πρόεδρο Τραμπ, και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Στο τέλος της ημέρας δεν θα ήταν πρέπον, όπως και κανένας ξένος ηγέτης, να εκφράσει θέσεις πάνω σε μια δομικά δημοκρατική διαδικασία. Και ως Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε ο αμερικανικός λαός επιλέξει για επόμενο πρόεδρό του”.
Στη συνέχεια μιλώντας για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε “η οικονομία είναι αυτή που καθορίζει, νομίζω, το αποτέλεσμα των εκλογών. Και η Ελλάδα το 2023, παρά τις δυσκολίες, βρέθηκε σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2019, είτε εξετάζετε τους ρυθμούς ανάπτυξης, είτε εξετάζετε την ανεργία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις επενδύσεις”.
Επίσης συμπλήρωσε “Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθα στο Νταβός, το 2020, ως Πρωθυπουργός. Δυσκολεύτηκα πολύ να πείσω γιατί οι ξένοι επενδυτές θα έπρεπε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάποιοι ήταν αρκετά τολμηροί για να το κάνουν και πιστεύω ότι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι με την επιλογή τους. Τώρα η απόφαση είναι πολύ πιο εύκολη, επειδή έχουμε φέρει αποτελέσματα. Και, τελικά, πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι κατά βάση λογικοί. Κοιτάζουν τι είναι καλό για τους ίδιους και για την οικογένειά τους. Υπό αυτή την έννοια, μας επιβράβευσαν με την εντολή για δεύτερη θητεία” .
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών σημειώνοντας πως μπορεί η ΝΔ να εξακολουθήσει να είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τέλος αναφέρθηκε επίσης σε μεταρρυθμίσεις όπως πχ η επιστολική ψήφος και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. «Τώρα συζητάμε στην Ελλάδα για την ισότητα στο γάμο. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένεις από ένα κεντροδεξιό κόμμα να προτάσσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Μιλάμε για μια τριγωνική στόχευση που αποτελείται από εστίαση στην οικονομία, ανάπτυξη, υπεύθυνο πατριωτισμό αλλά την ίδια στιγμή προοδευτισμό όταν συζητάμε για την ισοστάθμιση των δικαιωμάτων στην κοινωνία», σημείωσε.