Η Φινλανδία δεν πρόλαβε καλά -καλά να μπει στο ΝΑΤΟ και ήδη ξεκινά την κατασκεύη του πρώτου τμήματος φράχτη στα σύνορά της με τη Ρωσία.
Φοβούμενη αντίποινα από τα ανατολικά της ειδικότερα μετά την ένταξης της στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει το φράγμα, κυρίως σε περίπτωση που η Ρωσία κινηθεί για να πλημμυρίσει τα σύνορα με μετανάστες.
Η Φινλανδία θέλει να προλάβει την επανάληψη των γεγονότων στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πολωνία, όπως τον χειμώνα του 2021, όταν η γειτονική Λευκορωσία – σταθερός σύμμαχος της Ρωσίας – δημιούργησε κρίση μεταφέροντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, δίνοντάς τους βίζα και σπρώχνοντάς τους πέρα από τα σύνορα της.
Η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά παρουσίασε την Παρασκευή (14/4) το σχέδιο της αρχικής κατασκευής έκτασης τριών χιλιομέτρων του φράχτη που θα ανεγερθεί στην Πέλκολα κοντά σε ένα σημείο διέλευσης έξω από την Ιμάτρα, μια ήσυχη παραλίμνια πόλη με περίπου 25.000 ανθρώπους.
Ο νέος φράκτης θα έχει ύψος 3 μέτρα, θα καλύπτεται με σύρμα ξυραφιού, θα παρακολουθείται από έναν δρόμο και θα κοστίζει περίπου 380 εκατ. ευρώ.
Μέχρι τώρα, τα σύνορα Φινλανδίας – Ρωσίας ήταν μια απλή γραμμή στα απέραντα δάση που καλύπτουν την περιοχή, με ένα χαμηλό συρμάτινο φράχτη, που προοριζόταν να σταματήσει τα βοοειδή και άλλα κατοικίδια ζώα, αλλά όχι τους ανθρώπους.
Να σημειώσουμε ότι τα 1.340 χιλιόμετρα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία είναι τα μεγαλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κατασκευή του φράχτη στα σύνορα είναι μια πρωτοβουλία της συνοριακής φρουράς, που εγκρίθηκε πέρυσι από την προηγούμενη κυβέρνηση της πρωθυπουργού Sanna Marin, με ευρεία πολιτική υποστήριξη.
Ο κύριος σκοπός του ύψους τριών μέτρων χαλύβδινου φράχτη με προέκταση από συρματοπλέγματα στην κορυφή, είναι να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση από τη Ρωσία και να δώσει χρόνο αντίδρασης στις αρχές, λένε οι Φινλανδοί συνοριοφύλακες.
Το 2015-2016, η Μόσχα προσπάθησε να επηρεάσει τη Φινλανδία οργανώνοντας μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο σε σημεία διέλευσης της βόρειας Φινλανδίας στην περιοχή της Αρκτικής Λαπωνίας. Οι ρωσικές αρχές εθεάθησαν να εισάγουν σκόπιμα χιλιάδες αιτούντες άσυλο – κυρίως από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής – σε αυτά τα σημεία διέλευσης των συνόρων.
culpanews.gr με πληροφορίες από AP & Reuters