Κούβα: Εντείνεται η απογοήτευση των πολιτών έναντι της κυβέρνησης

Η κομμουνιστή ηγεσία της Κούβας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο νησί την Κυριακή «οργανώθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεκίνησαν από μια «διεστραμμένη» και συντονισμένη επικοινωνιακή εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας: Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ

“Δεν υπήρξε κοινωνική εξέγερση”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ στην εφημερίδα Granma όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος και συμπλήρωσε “Υπήρξαν ταραχές και διαδηλώσεις, που προκλήθηκαν από μια επικοινωνιακή επιχείρηση που έχει προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό και η οποία χρηματοδοτήθηκε με πολλά εκατομμύρια δολάρια, από εργαστήρια και τεχνολογικές πλατφόρμες (που υποστηρίζονται) με κεφάλαια της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.”

Ωστόσο, αν “ρίξει” κανείς μια ματιά, στους ιστοτόπους κρατικών μέσων, ιδιαίτερα στην ενότητα σχολίων των αναγνωστών του κυβερνητικού ιστότοπου Cubadebate, πριν από τις διαμαρτυρίες, θα δει ότι οι Κουβανοί είχαν εκφράσει βαθιά απογοήτευση, απελπισία και θυμό στο διαδίκτυο, πολύ πριν βγουν στους δρόμους χιλιάδες πολίτες, για να διαμαρτυρηθούν για ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, διακοπών ρεύματος και νερού και για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα Covid-19.

Το σύστημα υγείας καταρρέει

Καθώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα και οι θάνατοι του Covid-19 που ανακοινώθηκαν από τις υγειονομικές αρχές αυξήθηκαν ραγδαία, οι Κουβανοί δημοσίευσαν εκατοντάδες σχόλια στον κυβερνητικό ιστότοπο, με μερικά από αυτά, να επικρίνουν ανοιχτά τις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση.

«Ας αφήσουμε την υπερηφάνεια στην άκρη, το σύστημα υγείας καταρρέει, είναι η στιγμή να ζητήσουμε διεθνή βοήθεια, για πόσο καιρό οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν, δεν υπάρχουν πόροι [για να πολεμήσουν] αυτήν την αναβίωση [του Covid-19]», γράφει ο αναγνώστης Padrino, ενώ ο Danilo έγραψε: “Χρειαζόμαστε επειγόντως φάρμακα”.

Τα σχόλια δεν περνούν απαρατήρητα από το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα, καθώς αυτό διαθέτει ειδική μονάδα για την παρακολούθηση της κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση παρά τις προσπάθειές της, να χαρακτηρίσει τις διαμαρτυρίες ως “επιχείρηση επικοινωνίας” που καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ, γνωρίζει πολύ καλά τα υπάρχοντα επίπεδα απογοήτευσης και θυμού μεταξύ των Κουβανών.

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Ορισμένοι αναγνώστες επίσης κατηγόρησαν τις αρχές σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, διαμαρτύρονται για τα πάντα, από διακοπή ρεύματος έως δυσκολίες στην απόκτηση φαγητού, ενώ οι πολίτες συχνά πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρες σε κρατικά καταστήματα για να πάρουν προμήθειες. Χαρακτηριστικά ο Ντρα Τ., έγραψε: «Κύριε, χωρίς νερό, ή ηλεκτρικό ρεύμα ή φαγητό, έτσι είμαστε όλοι»

Πολλοί αναγνώστες επανέλαβαν τα παράπονα – που εδώ και καιρό έκαναν οι πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ότι λόγω της έλλειψης τροφίμων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους, σε πολυσύχναστες ουρές, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν τα βασικά αγαθά και ως εκ τούτου, να εκτίθενται σε αυξημένους κινδύνους μόλυνσης .

Επαρχία Matanzas: Το χειρότερα hotspot Covid-19, λόγω Ρώσων τουριστών

Πολλοί που δημοσίευσαν σχόλια ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένοι με την κυβέρνηση που συνεχίζει να επιτρέπει χιλιάδες Ρώσους τουρίστες να παραθερίζουν στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Βαραδέρο, στην επαρχία Matanzas. Αυτή η επαρχία είναι πλέον ένα από τα χειρότερα hotspots Covid-19 στο νησί.

Ο αναγνώστης Carlos έγραψε στον Πρόεδρο Miguel Díaz-Canel: “Κύριε Πρόεδρε, αυτή η κατάσταση στο Matanzas, οφείλεται στο στέλεχος του Δέλτα που προέρχεται από τη Ρωσία. Τι σκέφτεστε εσείς – η κυβέρνηση – όταν πριν από λίγους μήνες να αρχίσουν ξανά οι πτήσεις από Ρωσία; Δεν γνώριζες την κατάσταση της πανδημίας Covid σε αυτήν τη χώρα; “. Μετά την ανάρτηση και αφού την εντόπισε το BBC Monitoring, αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε αργότερα από τον συγκεκριμένο ιστότοπο.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC