Τα σενάρια για 4ο κύμα πανδημίας – Το 60% των κρουσμάτων από άτομα ηλικίας 18-34 χρόνων

ck/culpa media

Κοντά στο τέταρτο κύμα πανδημίας κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα αρχίζει ήδη να διασπείρεται στον πληθυσμό. Να σημειώσουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.109 κρούσματα.

Το 60% των κρουσμάτων προέρχεται από άτομα ηλικίας 18-34 χρόνων

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, το 39% των κρουσμάτων κορωνοϊού της προηγούμενης εβδομάδας, αφορούσε νέους στην ηλικιακή ομάδα 18-24. Επίσης, το 20% των κρουσμάτων εντοπίστηκε στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα των 25-34 χρόνων. Συνολικά το 60% των κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας προέρχεται από άτομα ηλικίας 18-34 χρόνων, άτομα  που δεν εμβολιαστεί σε μεγάλη κλίμακα.  Υπενθυμίζεται πως η ηλικιακή ομάδα 18-24 έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση το 24%, και η ηλιακή ομάδα 25-29 χρόνων το 37%.

Μεγάλη η πιθανότητα να έχουμε και 20.000 κρούσματα σε μία ημέρα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο Mega υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και  θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στον χθες ΣΚΑΪ, προέβλεψε πως τα νέα κρούσματα θα διπλασιάζονται καθημερινά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταγράψουμε μέχρι και 20.000 περιστατικά σε μία ημέρα. «Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80%, αυτήν τη στιγμή δεν θα κουβεντιάζαμε για πανδημία», σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «επειδή, δυστυχώς, δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο κύμα της πανδημίας, το τέταρτο κύμα».

Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο

Εκρηκτικές είναι οι τάσεις του ιικού φορτίου σύμφωνα με τα δείγματα που ελήφθησαν από τις κατά τόπους Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 12 περιοχές. Οι αυξητικές μεταβολές εμφανίζονται στο Ηράκλειο +530%, στα Ιωάννινα +204%, στη Λάρισα +136%, στη Θεσσαλονίκη +133%, στην Αττική +106%, στο Ρέθυμνο 84% & στο Βόλο +76%.