Μητσοτάκης: Kλείνουμε οριστικά την πόρτα στη βία και την ανομία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δίνουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους, τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους υπαλλήλους του». Στην τοποθέτησή του από το βήμα του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός,  αφού περιέγραψε τις τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις που εισάγουν οι μεταρρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπογράμμισε πως «τα πανεπιστήμια κλείνουν οριστικά την πόρτα στη βία και την ανομία».

Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερεις σαφείς κατευθύνσεις:

  • Διασφαλίζουν στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν σπουδές. θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε σχολή. Ένα όριο που καθορίζουν τα ίδια τα ΑΕΙ.
  • Οδηγούν τους ενδιαφερόμενους να φοιτήσουν εκεί που πραγματικά επιθυμούν αντί να καταλήγει τυχαία σε ΑΕΙ που ενδεχομένως να μην αποφοιτήσει.
  • Οι ρυθμίσεις θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές με ένα πρόσθετο περιθώριο 2 ή 3 ετών προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
  • Οι ρυθμίσεις στέκουν με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν θεσμικό πλαίσιο και όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία και παραβατικότητα θα λειτουργούν ειδικές ομάδες άοπλων αλλά εκπαιδευμένων αστυνομικών.