Προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 3,5% το 2021 και 5% το 2022 για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% (q-o-q) κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020. Η συγκεκριμένη αύξηση αντικατοπτρίζει το άνοιγμα της οικονομίας και την προσωρινή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού εκείνη τη στιγμή. Η ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση. Η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε απότομα, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στον τουρισμό, ενώ οι κατασκευές έδειξαν κάποια ανθεκτικότητα. Μετά την επιβολή νέων μέτρων περιορισμού κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η αύξηση της παραγωγής σε τριμηνιαία βάση προβλέπεται να επιστρέψει σε αρνητικά επίπεδα. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% το 2020.

ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 3,5% το 2021 & 5% το 2022

Τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να επηρεάσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021 και  5% το 2022. Η ανάκαμψη θα συνεχίσει να στηρίζεται κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, με την υποστήριξη του σταδιακού ανοίγματος του λιανικού εμπορίου. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τον υποστηρικτικό καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022. H θετική εξέλιξη του εμβολιασμού τους επόμενους μήνες αναμένεται να στηρίξει τη σταδιακή επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις προβλέπεται να ανακάμψουν επίσης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησαν οι αρχές ενίσχυσαν την πιστωτική ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοια με το προηγούμενο έτος, γεγονός που δείχνει ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας παραμένει σχετικά περιορισμένος. Ωστόσο, η απασχόληση μειώθηκε, κυρίως λόγω των χαμηλότερων προσλήψεων στον τουριστικό τομέα.

Μετά την πτώση κατά 1,3% το 2020, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ προβλέπεται να παραμείνει ελαφρώς αρνητικός το 2021, πριν γίνει θετικός το 2022. Η αρνητική αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη πτώση των τιμών του τομέα των υπηρεσιών. Η πρόβλεψη παραμένει υπό μεγάλη αβεβαιότητα.

Οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια κρίση στην υγεία και την εφαρμογή εμβολιασμού θα είναι κρίσιμες για την ανάκαμψη του τουρισμού και την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η μεταναστευτική κρίση προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις.

Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις της Κομισιόν δεν ενσωματώνουν τον αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση μόλις εφαρμοστεί.

Διαβάστε εδώ  European Economic Forecast (Winter 2021) για όλες τις χώρες της Ε.Ε.