Η ΗΠΑ ζητούν από την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους S-400

Πιέσεις από τις ΗΠΑ δέχεται η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, απορρίπτοντας ουσιαστικά την προσφορά διαπραγμάτευσης που έκανε η Άγκυρα.

Απαντώντας ο  Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε ερώτηση σχετικά το «μη επιχειρησιακό» καθεστώς των πυραύλων, που είναι ανεπτυγμένοι στην Κρήτη, υποστήριξε πως η Τουρκία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί τους S-400 συνεχώς και πρόσθεσε: «Αυτά τα συστήματα – αντιαεροπορικής άμυνας – χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό».

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αυτό το πιθανό τουρκικό διπλωματικό άνοιγμα, απάντησε ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον σε αυτό το ζήτημα «δεν έχει αλλάξει».

«Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νεντ Πράις σε συνέντευξη Τύπου.

Θέλοντας να τονίσει την κάθετη άποψη των ΗΠΑ για το θέμα είπε: «Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να μην κρατήσει αυτό το σύστημα».

Σε συνέντευξή του ο Χ. Ακάρ, στην εφημερίδα «Χουριέτ» δήλωσε: «Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα».