ΕΜΑ για Johnson & Johnson: “Πράσινο φως” για εμβολιασμούς – Πολύ σπάνιες οι θρομβώσεις

Ο EMA επιβεβαιώνει ότι υπερτερούν των κινδύνων, τα οφέλη του εμβολίου της J&J 

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) στη συνεδρίαση στις 20 Απριλίου 2021, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος  COVID-19, Vaccine Janssen (Johnson & Johnson), μια προειδοποίηση σχετικά με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια.  Η PRAC κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι αυτά τα συμβάντα πρέπει να αναφέρονται, ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Οκτώ περιστατικά στις ΗΠΑ

Η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα, προς το παρόν αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος, που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα. Από τις 13 Απριλίου 2021, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το εμβόλιο του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, η πλειονότητα από αυτές ήταν γυναίκες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν κυρίως σε ασυνήθιστα σημεία

Η PRAC σημείωσε, ότι οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν κυρίως σε ασυνήθιστα σημεία, όπως σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca, Vaxzevria.

Ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου COVID-19 Janssen στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

EMA υποστηρίζει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των εμβολίων COVID-19

Η επιστημονική αξιολόγηση του EMA υποστηρίζει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των εμβολίων COVID-19. Η χρήση του εμβολίου κατά τη διάρκεια εκστρατειών εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση πανδημίας και τη διαθεσιμότητα εμβολίων σε μεμονωμένα κράτη μέλη.

Μία εύλογη εξήγηση για το συνδυασμό θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι μια ανοσοαπόκριση, οδηγώντας σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που παρατηρείται μερικές φορές σε ασθενείς που έλαβαν ηπαρίνη που ονομάζεται θρομβοπενία προκαλούμενη από ηπαρίνη, HIT.

Πληροφορίες για το κοινό

Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας είναι πολύ χαμηλός, αλλά τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο, θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα, ώστε να μπορούν να λάβουν άμεση ιατρική θεραπεία για να βοηθήσουν στην ανάρρωση και να αποφύγουν επιπλοκές.

Τα άτομα πρέπει να ζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχουν κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα τις τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο COVID-19 Janssen:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημεία στο αίμα κάτω από το σημείο της ένεσης.

Μιλήστε στο γιατρό σας ή επικοινωνήστε με τις αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές, εάν έχετε απορίες σχετικά με τον εμβολιασμό σας.

Δείτε εδώ την πλήρη ανακοίνωση του European Medicines Agency (EMA)