Με ευρύ προβάδισμα προηγείται η Λεπέν σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία

Λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία η άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν διατηρεί ευρύ προβάδισμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκόπησεις. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Μακρόν επισημαίνει τον κίνδυνο λέγοντας πως τα προγράμματα των «δύο άκρων» θα οδήγουν σε εμφύλιο πόλεμο.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos για την εφημερίδα Le Parisien και το Radio France έδειξε ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου, το National Rally (RN) της Μαρίν Λεπέν θα είναι πρώτο με 31,5% των ψήφων, ενώ το Λαϊκό Μέτωπο, που σχηματίζεται από αριστερά και περιβαλλοντικά κόμματα, θα γίνουν δεύτερα με 29,5%. Η συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα πέσει στην τρίτη θέση με 19,5% των ψήφων.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα του Ινστιτούτου Odoxa έδειξε ότι το RN προβλέπεται να λάβει 33%, το Λαϊκό Μέτωπο 28% και η κυβερνώσα πλευρά 19%.

Μια άλλη δημοσκόπηση της Opinionway-Vae Solis έδειξε ότι ο συνασπισμός RN στο 35%, το Λαϊκό Μέτωπο στο 28% και η συμμαχία που σχηματίστηκε από το κυβερνών κόμμα στο 22%.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες (24/6) ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι τα προγράμματα των «δύο άκρων» οδηγούν «σε εμφύλιο πόλεμο», με τον Γάλλο πρόεδρο να κατηγορεί το ακροδεξιό κόμμα National Rally (RN) της Μαρίν Λεπέν και το αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία «και όσους τους ακολουθούν». Παράλληλα, ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να κυβερνά  μέχρι τον Μάιο του 2027, όποτε και λήγει η θητεία του, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν θα είναι το καλύτερο για το κόμμα του.

Τέλος να σημειώσουμε ότι  στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το RN κατέλαβε την πρώτη θέση με 31,37% των ψήφων με μεγάλη διαφορά, ενώ το κόμμα του Μακρόν Αναγέννηση ήρθε δεύτερο με 14,60%. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του ΕΚ, ο Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου και ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου-7 Ιουλίου.