Υπερψηφίστηκε με 191 ψήφους η ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία 191 θετικών ψήφων, παραπάνω από τα 3/5 των βουλευτών, η ελληνογαλλική συμφωνία για συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια.

Την ιστορική συμφωνία ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν 109 βουλευτές, από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε πως υπέρ της συμφωνίας ψήφισε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και πιθανόν η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία έχει διαγραφεί από το ΜέΡΑ25

Νωρίτερα της ψηφοφορίας υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, λόγω της άρνησης του τελευταίου να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, ότι στόχος του είναι να θωρακίσει αμυντικά τη χώρα και το αποδεικνύει με πράξεις, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει εάν θα την ακυρώσει ή την αλλάξει σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση λέγοντας “Πρέπει να το γνωρίζουν οι Γάλλοι, να το γνωρίζουν οι Τούρκοι, αλλά και οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2023, τι προτίθεστε να κάνετε κι αν θα καταργήσετε τη Συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο, αφού τη θεωρείτε κακή”

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε πως θα αλλάξει τους όρους της συμφωνίας, σε ότι αφορά το Σαλέχ, κάνοντας χρήση του άρθρου 31 αυτής, ενώ τόνισε  ότι η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας είναι κακή, καταλόγιζοντας την κυβέρνηση ότι κάνει μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού. Συγκεκριμένα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε “η Συμφωνία δεν είναι μία συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Δεν είναι μία ιστορική συμφωνία, αλλά ανισοβαρής συμφωνία. Δεν συναινούμε σε μία λάθος στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική, δεν συναινούμε σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών. Έχουμε στάση πατριωτική, ευθύνης απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα και τους κόπους του ελληνικού λαού”.

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας στηρίχθηκε  σε δύο σημεία. Στο άρθρο 2, που δεν υποχρεώνει τους Γάλλους να συμπαραταχθούν στρατιωτικά με τη χώρα μας σε ενδεχόμενη απειλή εκτός των 6 ναυτικών μιλίων, αλλά στο άρθρο 18, που αφορά στο ενδεχόμενο παρουσίας ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τη Συμφωνία με τη Γαλλία

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τον υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησαν από το Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει έστω και ένα παράδειγμα αντίστοιχης συμφωνίας που να γίνεται αναφορά στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα, ενώ όσον αφορά τη συμμετοχή του ελληνικού στρατού στο Σαχέλ τόνισαν, ότι ούτε απόφαση έχει ληφθεί για κάτι τέτοιο, ενώ αν συνέβαινε θα μπορούσε η βοήθεια να ήταν μόνο υποστηρικτική και να μην αφορά επιχειρησιακή δράση.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για το οικονομικό κόστος των εξοπλισμών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι “δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία που την χρηματοδοτεί. Όμως ούτε οικονομία μπορεί να υπάρχει χωρίς ασφάλεια. Όποιος αμφισβητεί σήμερα την προμήθεια σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων. Ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται και για τον στρατό ξηρά. Η Ελλάδα αφήνει πίσω το δόγμα της αμυντικής αποδυνάμωσης που εφάρμοσαν κάποιοι με το σκεπτικό ότι θα το ρισκάρουμε”, και συμπλήρωσε “Το προπολεμικό δίλημμα ψωμί η κανόνια δεν ισχύει πια στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα έχει και τα δύο”.

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη