Δυτικά της Σελήνης: Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ συναντά τα ηχοχρώματα των Ιμπρεσιονιστών & της Jazz!

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ / Photo: ert.gr

Δύο  Έλληνες βιρτουόζοι, που διαπρέπουν στον παγκόσμιο χάρτη της jazz, o Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και ο Δημήτρης Τσάκας στο σαξόφωνο, συναντιούνται με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ τη Δευτέρα στις 11 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Μία συναυλία που θα προκαλέσει τεράστιο μουσικό ενδιαφέρον, για τους λάτρεις της Jazz μουσικής.

Τι θα ακούσουμε…

Στο πρώτο της μέρος, θα ακούσουμε γνωστούς Γάλλους ιμπρεσιονιστές συνθέτες όπως Ravel, Faure, Satie, Debussy με την χαρακτηριστική και ενορχηστρωτική μαεστρία του πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ, να «βουτάνε» στον κόσμο και στις νότες της Jazz!

Ενώ στο δεύτερο μέρος, θα δούμε τον Δημήτρη Τσάκα με το σαξόφωνό του, να μας ξεναγεί στα μονοπάτια που χάραξε ο μεγάλος Charly Parker, με τις διασκευές του, oδηγώντας έτσι το σαξόφωνό του, στα όρια της εκφραστικής και δεξιοτεχνικής του δεινότητας!

Μαζί τους συμπράττουν γνωστοί και αξιόλογοι τζαζ μουσικοί όπως: στα ντραμς ο Ιάσωνας Γουάστωρ και ο Σωτήρης Ντούβας , στο πιάνο ο Κωστής Χριστοδούλου, και στο μπάσο ο  Περικλής Τριβόλης μαζί με τον διεθνούς φήμης Πέτρο Κλαμπάνη.

Λίγα λόγια για τους ερμηνευτές της Jazz Ορχήστρας

O πιανίστας Αχιλλέας Γουάστωρ

Ο Αχιλλέας  Γουάστωρ, σπούδασε πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών, με Α’ Βραβείο παμψηφεί και τιμητική διάκριση. Παρακολούθησε μαθήματα με τον Vladimir Kraniev στο Αννόβερο.

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και την Αμερική, με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Ως σολίστ έχει συνεργασθεί με τις Συμφωνικές Ορχήστρες: ΕΡΤ, Δήμου Αθηνών, Academica Αθηνών. Έως το 2007 υπήρξε μόνιμο μέλος (πιανίστας και ενορχηστρωτής), της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Σταύρο Ξαρχάκο. Έλαβε μέρος σε δύο Διαγωνισμούς σύνθεσης στη Μασσαλία και στην Λισσαβόνα, ενώ το 2016 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσίασε δύο μουσικά παραμύθια για ορχήστρα και αφήγηση.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι, οι “μεταγραφές” που έκανε σε γνωστά κομμάτια Ελλήνων και ξένων συνθετών, οι οποίες έγιναν και η αγαπημένη του ασχολία!

Το 2012 μεταγράφει τη «Σουίτα του Ζορμπά» του Μ. Θεοδωράκη, για 4 πιάνα και την παρουσιάζει στο Φεστιβάλ «Richard Wagner» στο Μπαϊρόιτ της Γερμανίας, ενώ το 2016 μεταγράφει για δύο πιάνα «Το πουλί της Φωτιάς», του Igor Stravinsky και το παρουσιάζει στο Mozart Hall στο Τόκιο!

Αχιλλεας Γουάστωρ

Ο Σαξοφωνίστας Δημήτρης Τσάκας

Ο Δημήτρης Τσάκας είναι ο πιο πολυηχογραφημένος σαξοφωνίστας στην ελληνική σκηνή, εδώ και δύο δεκαετίες με πάνω από 200 άλμπουμ διαφορετικών μουσικών ειδών στη κατοχή του.

Σπούδασε με υποτροφία στο Berklee College of Music, με δασκάλους όπως τους: Andy Mc Gee, Jerry Bergonzi, George Garzone, Steve Wilson. Έχει λάβει μέρος σε πολλές δισκογραφικές παραγωγές, αλλά και ζωντανές εμφανίσεις όπως στη τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Από το 2019 είναι πολιτιστικός διευθυντής στο Ίδρυμα Γουλανδρή, για μία σειρά τζαζ εκδηλώσεων. Ενώ είναι μακροχρόνιος συνεργάτης, με μερικούς από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα…Ελευθερία Αρβανιτάκη, Χαρούλα Αλεξίου, Ντέμης Ρούσσος και Μαρία Φαραντούρη.

Αξιοσημείωτο γεγονός ήταν, όταν έπαιξε ως σολίστ στο “Blade Runner Trilogy”, αλλά και στο εξάλεπτο μουσικό αφιέρωμα, που έκανε ο μεγάλος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, στον λαμπρό επιστήμονα Stephen Hawking, όταν έφυγε ο τελευταίος από την ζωή. Η μουσική του συνθέτη, εξέπεμψε στη κοντινότερη «μαύρη τρύπα» του σύμπαντος στο αστερισμό του «Μονόκερου», περίπου 3.300 έτη φωτός από την γη! Η μουσική μεταδόθηκε στο διάστημα από την ESA.

Δημήτρης Τσάκας | Photo: Πηνελόπη Γεράσιμου

Ο Μπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης

Ο Ζακυνθινός μπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να φοιτήσει στο Πολυτεχνείο Ναυπηγική. Γρήγορα όμως κατάλαβε, ότι το όνειρο και η αγάπη του, ήταν στη Μουσική, αποφάσισε λοιπόν να δώσει εξετάσεις στο Τμήμα Μουσικολογίας Αθηνών, όπου και έγινε δεκτός.

Κατόπιν ξεκίνησε σπουδές Κοντραμπάσου, στο «Conservatorium van Amsterdam», εκεί δραστηριοποιήθηκε έντονα στη τζαζ σκηνή της Ολλανδίας. Συνεχίζοντας μετά τις σπουδές του στην Νέα Υόρκη, συνεργάζεται με κορυφαίους εκπροσώπους της Τζαζ σκηνής: Jean Michel Pilc, Gilad Hekselman, Ron Affif, Antonio Hart κ.α. Εμφανίζεται σε εμβληματικούς χώρους όπως, το Lincoln Center, Carnegie Hall, Kennedy Center, αλλά και με μεγάλες ορχήστρες όπως την Συμφωνικής της Liepaja, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κ.α. Έχει διακριθεί με τα γκρουπ του, σε διεθνείς διαγωνισμούς Βέλγιο, Άμστερνταμ και Ολλανδία. Ενώ στο ενεργητικό του έχει κυκλοφορήσει  τέσσερεις προσωπικούς δίσκους : Contextual, Minor Dispute,  Chroma και Irrationalities.

Αξιοσημείωτο γεγονός ήταν, όταν το  τρίτο κατά σειρά άλμπουμ  του «Chroma» το 2017, από την δισκογραφική εταιρία Motema βραβεύτηκε ως το καλύτερο live album της χρονιάς, από τα βραβεία Independent Music Awards.

Πέτρος Κλαμπάνης © Γιώργος Λιζάρδος

Ας απολαύσουμε την συνάντηση της Ορχήστρας ΕΡΤ με το Trio Jazz και ας αφεθούμε στους αισθαντικούς  αυτοσχεδιασμούς  και στις πειραγμένες αρμονίες τους. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 11.10.21 και ώρα 20.30 Πληροφορίες στο 210 7282 333 και στο www.megaron.gr