Φον ντερ Λάιεν: Κλείνει ο εναέριος χώρος της ΕΕ για τη Ρωσία

Ursula von der Leyen, President of the EU Commission -@twitter

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, ότι η ΕΕ θα κλείσει τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και θα αναπτύξει εργαλεία με σκοπό την απαγόρευση στην παραπληροφόρηση μέσων ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου.

Σε μια κλιμάκωση των κυρώσεων, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «κλείνει τον εναέριο χώρο της ΕΕ για αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής νηολόγησης ή ρωσικού ελέγχου».

«Δεν θα μπορούν να προσγειωθούν, να απογειωθούν ή να πετάξουν πάνω από το έδαφος της ΕΕ. Συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών αεροπλάνων των ολιγαρχών», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Σε μια σημαντική κίνηση ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, η κα φον ντερ Λάιεν είπε, ότι h EE θα «απαγορεύσει τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου», συμπεριλαμβανομένων των κρατικών Russia Today και Sputnik.

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», είπε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε επίσης, ότι η ΕΕ θα στοχεύσει τη Λευκορωσία – τον ​​«άλλο επιτιθέμενο σε αυτόν τον πόλεμο» – το καθεστώς του Λουκασένκο, με ένα πακέτο κυρώσεων, που θα πλήξει σημαντικούς τομείς.

Και σε ένα μήνυμα προς τις δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς, πρόσθεσε: «Καλωσορίζουμε με ανοιχτές αγκάλες όσους πρέπει να ξεφύγουν από τις βόμβες του Πούτιν».

Η ανακοίνωσή της Προέδρου έρχεται αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ανήγγειλαν την απαγόρευση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, SWIFT, μετά από μέρες διαμάχης εντός των κρατών μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα.