Η Όπερα Οθέλλος στα χέρια ενός ταλαντούχου Έλληνα Μαέστρου, μόλις 32 ετών

Ο εμβληματικός Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι, παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και φωτισμούς ενός από τους κορυφαίους θεατρικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, του Ρόμπερτ Ουίλσον. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με το ιστορικό Φεστιβάλ Όπερας στην Ευρώπη: «Το Πασχαλινό Φεστιβάλ του Μπάντεν- Μπάντεν»,  το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μαέστρος ο Ζακυνθινός ανερχόμενος καλλιτέχνης Στάθης Σούλης.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ουίλσον

Ο αβανγκάρντ σκηνοθέτης που άλλαξε τη σκηνοθεσία της όπερας, δίνει τον πρώτο λόγο στη μουσική και προτείνει για τον Οθέλλο έναν μινιμαλιστικό σκηνικό κόσμο! Ένας γιγάντιος ελέφαντας πεσμένος στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, που ξεψυχά στα μάτια του κοινού, ένα άδειο δωμάτιο πρωτότυπα φωτισμένο, που φιγουράρουν οι πρωταγωνιστές της όπερας, με κατάλευκα υπερτονισμένα χαρακτηριστικά, έντονο μακιγιάζ και στιλιζαρισμένη κινησιολογία.

Ο 81 ετών Ρόμπερτ Γουίλσον, είναι αμερικανός σκηνοθέτης και συγγραφέας με πολύπλευρο καλλιτεχνικό ταλέντο. Η επίδραση στην κινησιολογία των σκηνοθετικών του έργων οφείλεται στη δασκάλα και μέντορά του Byrd Hoffmann, η οποία τον βοήθησε να απελευθερώσει την εσωτερική του ένταση, από το πρόβλημα τραυλισμού που αντιμετώπιζε στην εκφορά του λόγου του. Η φήμη του εξαπλώθηκε το 1976 στο Φεστιβάλ Αβινιόν και σε συνεργασία με τον γνωστό Φίλιπ Γκλάς στο έργο: «Αϊνστάιν στην ακρογιαλιά». Ακολούθησε διεθνή καριέρα στην σκηνοθεσία με σπουδαίες συνεργασίες από τον χώρο της ροκ μουσικής (Τομ Γουέιτς, Ντέιβιντ Μπέρν), της όπερας (Τζέσι Νόρμαν), του μπαλέτου (Συλβί Γκιγιέμ) και ακόμα της μόδας και της πολιτικής.

Ο ταλαντούχος μαέστρος Στάθης Σούλης

Ένας από τους πιο ανερχόμενους Έλληνες αρχιμουσικούς της νέας γενιάς. Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στην Ζάκυνθο. Ο Στάθης Σούλης ξεκίνησε το πιάνο σε ηλικία μόλις 4 ετών, αργότερα σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Εκεί γνώρισε τον καταξιωμένο μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, ο οποίος τον παρέσυρε στον κόσμο της διεύθυνσης ορχήστρας. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμα μουσικά σύνολα, όπως: Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Ιόνιου Πανεπιστήμιου, Ορχήστρα Σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α.

Η όπερα Οθέλλος βασισμένη στο ομώνυμο σαιξπιρικό αριστούργημα είναι μία μεγάλη πρόκληση για τον ανερχόμενο μαέστρο. «Δημιουργείς το κλίμα της αντάρας και του πολέμου, σε συνδυασμό με την ησυχία που επικρατεί πάνω στη σκηνή, λόγω της σκηνοθετικής προσέγγισης».

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης

Οθέλλος: Ο περιζήτητος Αλεξάντρς Αντονένκο, ο οποίος διαγράφει μία εντυπωσιακή πορεία στα λυρικά θέατρα του πλανήτη. Πρώτο ερμήνευσε τον ρόλο του Οθέλλου με τεράστια επιτυχία στο Σάλτσμπουργκ, υπό τον κορυφαίο αρχιμουσικό Ρικάρντ Μούτι και στη συνέχεια στην Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης, τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου κ.α.

Ιάγος: Ο Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος πρωταγωνιστεί από το 1989 σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ εμφανίζεται στα σημαντικότερα θέατρα παγκοσμίως. Τιμήθηκε από τη γαλλική ακαδημία Σάρλ Κρο, ως «ο καλύτερος ερμηνευτής γαλλικών τραγουδιών».

Δυσδαιμόνα: Η διεθνώς αναγνωρισμένη Τσέλια Κοστέα, η οποία έχει συμπράξει με τα μεγαλύτερα θέατρα και τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου: Κρατική Όπερα Βιέννης, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Βασιλική Όπερα Λονδίνου κ.α. Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Η πλοκή του έργου «Οθέλλος»

Πράξη Πρώτη: Ο Οθέλλος κυβερνήτης της Κύπρου καταφθάνει στο νησί, αφού είχε κατατροπώσει στη μάχη τους Οθωμανούς. Τον υποδέχεται η όμορφη και πιστή  σύζυγός του Δυσδαιμόνα. Όμως δύο άνθρωποι ανάμεσα στο πλήθος τον μισούν. Ο Ροδρίγος γιατί είναι ερωτευμένος με την Δυσδαιμόνα και ο Ίαγος γιατί ο Οθέλλος τον υποβίβασε και του αφαίρεσε την ισχύ. Ο δαιμόνιος Ίαγος για να τον καταστρέψει, βάζει τον Κάσσιο, να τραυματίσει τον πρώην κυβερνήτη της Κύπρου, τότε ο Οθέλλος τον απολύει.

Πράξη Δεύτερη: Ο Κάσσιος μετανοεί για την πράξη του και παρακαλεί την Δυσδαιμόνα, να επηρεάσει τον Οθέλλο για να του ξαναδώσει το αξίωμα. Ο πανούργος Ίαγος όμως,  ρίχνει το δηλητήριο του στον Οθέλλο, λέγοντάς του ότι άκουσε τον Κάσσιο να αγαπά παράνομα την Δυσδαιμόνα.

Πράξη Τρίτη: Η Δυσδαιμόνα συνηγορεί υπέρ του Κάσσιου για την αποκατάστασή του, όμως ο Οθέλλος από την ζήλια του γι αυτήν, πιστεύει το σχέδιο του Ίαγου  ιδρώνει και η Δυσδαιμόνα παίρνει το μαντήλι της, να σκουπίσει το μέτωπο του συζύγου της. Αυτός πετάει στο πάτωμα το μαντήλι από τα νεύρα του και τότε ο Ίαγος παίρνει το μαντήλι και το ρίχνει στο δωμάτιο του Κάσσιου, ώστε να τον ενοχοποιήσει ότι η Δυσδαιμόνα του το έδωσε ως ένδειξη έρωτα και αγάπης. Μάλιστα ο Ίαγος προτρέπει τον Οθέλλο να κρυφτεί πίσω από μία κολώνα στην αυλή, φέρνει τον ανυποψίαστο Κάσσιο και παρακινεί τα πράγματα έτσι ούτως ώστε ο Κάσσιος να βγάλει το μαντήλι από την τσέπη του. Ο Οθέλλος τότε πεπεισμένος για την απιστία της συζύγου του, αποφασίζει να ζητήσει από τον Ίαγο δηλητήριο για να την σκοτώσει, όμως αυτός τον προτρέπει να την στραγγαλίσει.

Πράξη Τέταρτη: Ο Οθέλλος μπαίνει στο υπνοδωμάτιο της Δυσδαιμόνας και την στραγγαλίζει. Ακούγοντας τις κραυγές της, ορμούν οι άνθρωποι της αυλή. Η υπηρέτρια όμως, αφηγείται το άθλιο τέχνασμα του Ίαγου και τότε ο Οθέλλος αντιλαμβανόμενος το τραγικό του σφάλμα αυτοκτονεί.

Ας απολαύσουμε την φλογερή αυτή βραδιά, που μας ετοίμασε η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 23.02.22, 27.02.22 και 02,05,08,11, 15.03.22. Ώρα Έναρξης: 19.30 (Κυριακή 18.30) – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Τιμές Εισιτηρίων: κανονικό (15€- 20€-35€- 40€- 5 €- 55 €- 60€- 90€), φοιτητές και παιδιά: 15€, περιορισμένης ορατότητας: 10€.