Η Ουκρανία θα παραδοθεί; – Έτοιμος να συζητήσει την ουδετερότητα o Zelensky

Η πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε με τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης να έχει μαζικές απώλειες. 137 Ουκρανοί, τόσο στρατιωτικό προσωπικό όσο και πολίτες να έχουν χάσει την ζωή τους και άλλα 300 άτομα να τραυματίζονται.

Στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το βράδυ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε: “Έχουμε μείνει μόνοι για να υπερασπιστούμε το κράτος μας. Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει δίπλα μας; Δεν βλέπω κανέναν”.

“Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι έτοιμος να δώσει στην Ουκρανία εγγύηση ένταξης στο ΝΑΤΟ; Όλοι φοβούνται”, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι ρωσικές «ομάδες δολιοφθοράς» εισήλθαν στην πρωτεύουσα Κίεβο και προέτρεψε τους πολίτες της πόλης να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να τηρήσουν απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι αυτός και η οικογένειά του παρέμειναν στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία τον αναγνώρισε ως «στόχο νούμερο ένα».

Ζελένσκι: «Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία ανατρέποντας τον αρχηγό του κράτους»

Ο τόνος της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου το βράδυ ήταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που είχε εκφωνήσει νωρίτερα την ημέρα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μια «στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας.

Στην προηγούμενη ομιλία στην οποία ανακοίνωσε τον στρατιωτικό νόμο, ο Ζελένσκι είπε: «Πρόκειται για μια εντελώς αβάσιμη, κυνική εισβολή. Εμείς, οι πολίτες της Ουκρανίας, καθορίζουμε το μέλλον μας από το 1991. Αλλά τώρα, αυτό που αποφασίζεται δεν είναι μόνο το μέλλον της χώρας μας, αλλά και το μέλλον του πώς θα ζήσει η Ευρώπη.

“Δουλεύουμε. Ο στρατός δουλεύει. Μην πανικοβάλλεστε. Είμαστε δυνατοί. Είμαστε έτοιμοι για όλα. Θα νικήσουμε τους πάντες. Επειδή είμαστε η Ουκρανία”.

Στη νυχτερινή του ομιλία, ο Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί επίσης ότι ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τις ενέργειες  για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και να διατηρήσει το ουδέτερο καθεστώς. Είπε ότι δεν φοβάται τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για θέματα όπως το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και οι εγγυήσεις ασφαλείας.

Πώς αντέδρασε η Ρωσία;

Μετά την ομιλία του και τις επιθέσεις, ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί όρους παράδοσης.

Σύμφωνα με το RT.com, ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε η Ουκρανία να υποσχεθεί ότι θα είναι ουδέτερη και να μην φιλοδοξεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να μην διατηρεί κανένα δυτικό όπλο στο έδαφός της, προσθέτοντας ότι αυτές είναι προϋποθέσεις για να καθίσει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. .

Οι όροι θα επιτρέψουν την «αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση» της Ουκρανίας, ισχυρίστηκε ο Πεσκόφ.

culpanews.gr με πληροφορίες απο firstpost.com