Ο Πούτιν θέτει σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θέσει τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού, επικαλούμενος επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Διατάζω το υπουργείο Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων να θέσουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού στο ειδικό καθεστώς του συναγερμού για μάχη», δήλωσε ο Πούτιν, παρουσία της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, η οποία μάλιστα μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Όπως μπορείτε να δείτε, οι δυτικές χώρες όχι μονάχα λαμβάνουν εχθρικά μέτρα εναντίον της χώρας μας σε οικονομικό επίπεδο— εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι ηγετικών κρατών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις προς τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η εμπρηστική κίνηση ήρθε καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε, ότι η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας θα συναντηθεί για ειρηνευτικές συνομιλίες με Ρώσους διπλωμάτες, σε άγνωστη τοποθεσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία, έχοντας απορρίψει πρόωρα μια πρόσκληση από τη Μόσχα εντός της Λευκορωσίας, την οποία αποκάλεσε τόπο εισβολής.

Η ΕΕ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα, θα χρηματοδοτήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και θα απαγορεύσει τα μέσα ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου.

Ο Ζελένσκι είπε ότι υπέβαλε αίτηση κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «χειραγωγεί την έννοια της γενοκτονίας για να δικαιολογήσει την επίθεση», αφού ισχυρίστηκε ότι η εισβολή του Πούτιν έφτασε στα όρια της γενοκτονίας και ισοδυναμεί με «κρατική τρομοκρατία».

Να σημειώσουμε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, με στόχο την κατάληψη του Χάρκοβο, της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της Ουκρανίας. Ωστόσο ο περιφερειακός της κυβερνήτης ισχυρίστηκε το απόγευμα της Κυριακής, ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν «πλήρη» τον έλεγχο της πόλης, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, «εκκαθαρίστηκε από τον εχθρό».

culpanews.gr με πληροφορίες από independent