Σαρηγιάννης: Τρίτο κύμα πανδημίας τον Μάιο

ck/culpa media

Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούει για μια ακόμη φορά, για κορύφωση του τρίτου κύματος πανδημίας τον Μάιο,  εάν δεν ληφθούν μέτρα,  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.  «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του».

Ωστόσο, ο καθηγητής ανέφερε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωσή του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητά τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Ερωτηθείς σχετικά με τι πρόσθετα μέτρα πρέπει να ληφθούν, ανέφερε πως θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό της  τηλεργασίας στο 70%, ενώ υποστήριξε πως δε θα υπάρξει ολικό σκληρό lockdown, όπως αυτό στις κόκκινες περιοχές.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς θεωρεί πως αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα. «Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά».