Τουλάχιστον 300 νεκροί στα συντρίμμια του βομβαρδισμένου θεάτρου στη Μαριούπολη

Το Θεάτρο της Μαριούπολης πριν από τον ρωσικό βομβαρδισμό. Photo: wikipedia

Υπολογίζεται, ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τον βομβαρδισμό του Θεάτρου στη Μαριούπολη, που φιλοξενούσε περιπού 1.300 πολίτες στην πολιορκημένη πόλη. Την συγκεκριμένη πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα ο Petr Andryuschenko, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, σε συνέντευξή του στο BBC.

Το Θεάτρο της Μαριούπολης πριν από τον ρωσικό βομβαρδισμό

Νωρίτερα, και το δημαρχείο της Μαριούπολης ανέφερε παρόμοιο αριθμό νεκρών σε ανάρτηση στο Telegram. «Από αυτόπτες μάρτυρες προκύπτουν πληροφορίες ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης μετά από χτυπήματα ρωσικού αεροσκάφους», έγραψαν αξιωματούχοι.

Οι πολίτες, γυναίκες και παιδιά στην πλειοψηφία τους, είχαν καταφύγει στο Θέατρο για προστασία από τις ρωσικές επιθέσεις. ‘Οπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, οι περισσότεροι βρίσκονταν τη στιγμήτου βομβαρδισμού κάτω από τη σκηνή του θεάτρου και εγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια.

Οι πολίτες, γυναίκες και παιδιά στην πλειοψηφία τους, είχαν καταφύγει στο Θέατρο για προστασία από τις ρωσικές επιθέσεις.

Αξιωματούχοι της πόλης ανέφεραν ότι μπόρεσαν να ελέγξουν τον αριθμό των νεκρών, επειδή είχαν αρχείο για το ποιος ήταν στο θέατρο πριν από το χτύπημα του πυραύλου και είχαν μιλήσει με επιζώντες.

Mariupol Drama Theatre Destroyed / Photo: wikipedia

Η Ρωσία αρνείται επίμονα, οτι η επιτέθηκε στο θέατρο, που προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή. Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι το θεωρούν δεδομένο, ότι πίσω από την επίθεση με πύραυλο, ο οποίος κατέστρεψε το τριώροφο κτήριο με τα έντονα αρχαιοελληνικά στοιχεία, βρίσκεται η Ρωσία.

Η επίθεση πιστεύεται, ότι έχει προκαλέσει τη χειρότερη απώλεια αμάχων με ένα μόνο χτύπημα, από την έναρξη της εισβολής.

Nα σημειώσουμε ότι το λιμάνι της Μαριούπολης είναι το κλειδί για τη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας. Εάν πέσει, θα έδινε στη Ρωσία τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας και θα δημιουργούσε έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.