Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου – Με Rafale για πρώτη φορά [εικόνες]

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στρατιωτική παρέλαση για την 201η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Παρόντες στο Σύνταγμα, o υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος  και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, που παρακολουθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Στο Σύνταγμα βρέθηκαν επίσης και 18 ναύτες από τη γαλλική φρεγάτα ALSACE

Στο μήνυμά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Χρόνια πολλά σε όλους. Ο ηρωικός ξεσηκωμός των προγόνων μας οδήγησε μετά από αγώνες και θυσίες στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, ενός κράτους που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επέτειος που τιμήσαμε φέτος, μας θυμίζει πως τα έθνη καταλαμβάνουν θέση στον χάρτη της ιστορίας. Το παράδειγμα των αγωνιστών του 1821 μας εμπνέει και μας εμψυχώνει, ώστε να διαφυλάσσουμε την εθνική μας κυριαρχία».

Σην παρέλαση συμμετείχαν τα μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμημάτα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στον αττικό ουρανό πεταξαν εκτός από τα F-16, Phantom, ελικόπτερα Απάτσι και τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa Warrior, τα τέσσερα νεοαποκτηθέντα ελληνικά Rafale της μοίρας 332 «Γεράκι» κάθως και άλλα τέσσερα της γαλλικής αεροπορίας, που «σηκώθηκαν» από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ .

Στην παρέλαση συμμετέχει επίσης και το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος Spitfire της Π.Α. το οποίο ανακατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Νιάρχος, απογειώθηκε από το Τατόι και συνοδεύεται από ένα ελληνικό F-16 της 335 μοίρας «Τίγρης», καθώς και τα θωρακισμένα οχήματα του Ε.Σ. Μ1117. Στην παρέλαση συμμετέχουν

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, πριν την έναρξη της παρέλασης δήλωσε: «Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία. Οι αγωνιστές το 1821 έγραψαν ιστορία, καθώς απελευθέρωσαν την πατρίδα μας από τους κατακτητές. Οι ένοπλες δυνάμεις αναβαθμίζονται διαρκώς, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες»