Ολοσχερής η καταστροφή της Μαριούπολης

Η Μαριούπολη μετά τον βομβαρδισμό των Ρώσων

Περίπου 300.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι εγκλωβισμένοι στην Μαριούπολη, με τις προμήθειες να τελειώνουν και να μην επιτρέπεται να εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, υπομένοντας εβδομάδες τους ρωσικους  βομβαρδισμούς.

Οι κάτοικοι χωρίς ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε καταφύγια και υπόγεια, καθώς οι ρωσικες δυνάμεις μαζί με τσετσένους μαχητές συνεχίζουν την αδιάκοπη επίθεση στην πόλη, από ξηρά, αέρα και θάλασσα, αναφέρουν ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι φωτογραφίες δείχνουν μια πόλη σε ερείπια, με ολόκληρες γειτονιές κατεστραμμένες. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Vadym Boychenko, εκτίμησε ότι πάνω από το 80% των κτιρίων-κατοικιών, είτε έχουν υποστεί ζημιές, είτε έχουν καταστραφεί, ενώ το ένα τρίτο από αυτά δεν επισκευάζεται.

Η Μαριούπολη αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για τον ρωσικό στρατό

Στρατηγικός στόχος της Ρωσίας είναι να καταληφθεί άμεσα η Μαριούπολη, κάτι που θα  βοηθούσε να δημιουργήθει ένας χερσαίος διάδρομος μεταξύ των ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι υπερασπιστές της Μαριούπολης έχουν παραμείνει σταθεροί.

Ο Ουκρανός βουλευτής Ντμίτρο Γκούριν δήλωσε, ότι δεν τίθεται θέμα παράδοσης της Μαριούπολης. «Οι Ρώσοι δεν ανοίγουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, δεν αφήνουν ανθρωπιστικές νηοπομπές να εισέλθουν στην πόλη και βλέπουμε ξεκάθαρα τώρα ότι ο στόχος των Ρώσων είναι να αρχίσουν να “δημιουργούν” πείνα στην πόλη για να επιβάλουν τη θέση τους στη διπλωματική διαδικασία».

Τα σώματα αφήνονται στους δρόμους καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να τα αποκτήσεις

Ο κ. Γκουρίν είπε, ότι οι διασώστες δεν είναι ακόμη σε θέση να καθαρίσουν τα ερείπια του θεάτρου, το οποίο βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία την περασμένη Τετάρτη. Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο υπόγειο, το οποίο άντεξε στην επίθεση. Η Μόσχα αρνείται ότι είχε στόχο το κτίριο.

Από την έναρξη του πολέμου, οι αρχές λένε ότι τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, αν και ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος.

Νίκος Δένδιας: H πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έκανε λόγο ολοσχερή καταστροφή της Μαριούπολης

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Σήμερα στο Συμβούλιο θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή. Έχω πρόθεση να θέσω το θέμα της Μαριούπολης, το θέμα της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη και τη συνολική καταστροφή της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να σημειώσω ότι στη Μαριούπολη αυτή τη στιγμή μάχονται Τσετσένοι μαχητές. Τσετσενικός στρατός έχει έρθει από τη ρωσική πλευρά και η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας εκεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της κοινότητας».

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC