Το τουριστικό “πείραμα της Ρόδου”

Grandmaster palace Rhodes Manfred Richter από το Pixabay

Εκτενή αναφορά στο “πείραμα της Ρόδου” δημοσιεύει η αυστριακή “Der Standard”. Στο ρεπορτάζ της, η εφημερίδα μεταξύ άλλων σημειώνει: «Για να σώσει την τουριστική σεζόν η Ελλάδα ξεκίνησε ένα πείραμα με επιστημονική καθοδήγηση. 189 Ολλανδοί επετράπη να κάνουν διακοπές στη Ρόδο». Ενδιαφέρον έχει ότι για τη συμμετοχή στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα υπέβαλαν αίτηση 25.000 άνθρωποι.

«Κατά τη διαδικασία επιλογής, η ολλανδική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις κρατικές υγειονομικές αρχές και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sunweb, φρόντισε να συγκεντρώσει μια όσο το δυνατόν πιο ετερογενή ομάδα ταξιδιωτών, στην οποία πχ. να εκπροσωπούνται όλες οι ηλικιακές ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν στο τέλος να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η εφημερίδα σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι : «Το “πείραμα της Ρόδου”, όπως έχει βαφτιστεί αυτό το πρόγραμμα, συνοδεύεται από επιστήμονες, οι οποίοι παρατηρούν τη συμπεριφορά των παραθεριστών: πόσο συχνά πλένουν τα χέρια τους, αν διατηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, αν φοράνε μάσκα. Μετά την επιστροφή τους, οι παραθεριστές θα πρέπει να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα πέντε ημερών».

Οι όροι του πειράματος σύμφωνα με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sunweb είναι ότι οι Ολλανδοί τουρίστες θα πληρώσουν τα έξοδα για τις διακοπές τους, ενώ οι δαπάνες για τα τεστ κορωνοϊού θα βαρύνουν την εταιρεία. Οι ταξιδιώτες θα κάνουν τεστ τόσο πριν όσο και μετά το ταξίδι, ενώ επιστρέφοντας θα μπουν σε καραντίνα 10 ημερών. Αν κάποιος μολυνθεί από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα μπει σε ξενοδοχείο καραντίνας και τα έξοδα θα καλυφθούν από την εταιρεία.

Οι επισκέπτες θα έχουν την αποκλειστική χρήση του ξενοδοχείου, καθώς και  τις πισίνες και τα εστιατόρια, στο οποίο θα καταλύσουν. Εκτός από τους ίδιους εκεί θα βρίσκεται μόνο το προσωπικό, ενώ δεν θα μπορούν να βγουν έξω από αυτό ή να επισκεφτούν τις παραλίες.

Ενδιαφέρον έχει μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι επίκειται και δεύτερο, αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα τον Μάιο. Αυτή τη φορά στα Κανάρια Νησιά, με all-inclusive πακέτο οχτώ ημερών.

culpanews.gr με πληροφορίες από DW