Την ερχόμενη Παρασκευή (26/8/) θα διεξαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Σχετική απόφαση έλαβε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, επί σχετικής πρότασης που είχε υποβάλει στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Τσίπρας.
Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε, επίσης, ότι η συνεδρίαση της ολομέλειας, επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη, θα διεξαχθεί την Δευτέρα 29 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι, η απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης, απαιτεί 120 ψήφους.
Επίσης, επί του αιτήματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ΚΚΕ για ακρόαση των εμπλεκομένων στην υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε ότι η σχετική συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα, με πιο πιθανές ημερομηνίες την Τετάρτη 31/8 ή ή Πέμπτη 1/9. Θα προηγηθεί την Τετάρτη, 24 Αυγούστου, η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ναι στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Να επεκταθεί, όμως, η έρευνα σε βάθος χρόνου
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε χθες πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ζητώντας να διερευνηθούν η νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη καθώς και η απόπειρα παγίδευσής του με το κακόβουλο λογισμικό predator. Η θέση της Κυβέρνησης στο αίτημα αυτό είναι ξεκάθαρη:
Η κυβέρνηση, είναι υπέρ της διερεύνησης όσων αφορά στην επισύνδεση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής.
Είναι επίσης υπέρ της διερεύνησης της λειτουργίας στην Ελλάδα, κακόβουλων λογισμικών, στο πλαίσιο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, παρότι -όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί- ουδεμία σχέση έχουν κρατικές υπηρεσίες με αυτά.
Παράλληλα πιστεύει ότι με την διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, μια Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάθος χρόνου, ώστε να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον.
Η κυβέρνηση λέει ναι στη διερεύνηση του παρόντος, αλλά να εξεταστεί και το παρελθόν προκειμένου να διορθωθούν παθογένειες, ώστε στο μέλλον να μην παρατηρηθούν ανάλογα προβλήματα και οι υπηρεσίες να διαδραματίζουν τον σημαντικό ρόλο τους στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες του κράτους δικαίου. Η Εξεταστική Επιτροπή να μην αποτελέσει πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά να παραγάγει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη χώρα.