Τελεσίγραφο της Ρωσίας στους υπερασπιστές της Μαριούπολης

Το εργοστάσιο σιδήρου & χάλυβα Azovstal

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία προσπαθούν να εισβάλλουν στο εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη, όπου την υπερασπίζονται τα τελευταία ουκρανικά στρατεύματα.

Ρώσοι διέψευσαν με αναφορές τους, ότι πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κρύβονται στο συγκρότημα. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν έντονα την περιοχή, καθώς και κατοικημένες περιοχές σε άλλα τμήματα της πόλης, δήλωσε σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης. Να σημειώσουμε ότι η στρατηγικής σημασίας νότια πόλη-λιμάνι, πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα από τις αρχές Μαρτίου.

Η νέα επίθεση των ρωσικών δυνάμεων

Οι συγκεκριμένες ενέργειες εντάσσονται στη νέα επίθεση που ξεκίνησαν οι ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά σε ουκρανικές θέσεις κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου μήκους 300 μιλίων (480 χιλιομέτρων) στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Οι οδομαχίες έχουν αναφερθεί στην Κρεμίνα – μια πόλη 8.000 κατοίκων στην ανατολική περιοχή Λουχάνσκ. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν υποχωρήσει για να ανασυνταχθούν αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της πόλης τη Δευτέρα.

Η ουκρανική πόλη της Μαριούπολης θα μπορούσε να πέσει εντελώς στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων εντός των ημερών, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι  η Ρωσία ελπίζει να κηρύξει την “απελευθέρωση” της πόλης έως τις 9 Μαΐου, την ημερομηνία που η Ρωσία σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 και συνέχισε λέγοντας ότι «Περιμένουμε την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλές απώλειες αμάχων στη Μαριούπολη».

Νωρίτερα, η Ρωσία κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται την πόλη να παραδοθούν εκδίδονας νέο τελεσίγραφο.

Στόχος της Ρωσίας ο χερσαίος διάδρομος με την Κριμαία

Πρόσθεσε ότι φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος από την Bucha, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κατηγορηθεί για τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων, ενώ η Ρωσία αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας ήταν να ελέγξει το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ και να εξασφαλίσει έναν χερσαίο διάδρομο με την Κριμαία, την οποία κατέλαβε το 2014.

Μια τέτοια επιχείρηση είναι πιθανό να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι μήνες για να ολοκληρωθεί, μετά την οποία η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιέξοδο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στα ανατολικά, ζητώντας ανθρωπιστική παύση για τέσσερις ημέρες για τις επερχόμενες Ορθόδοξες Χριστιανικές διακοπές του Πάσχα

Εν τω μεταξύ, ένας σύμβουλος του Zelensky δήλωσε στο BBC ότι με τον κατάλληλο βαρύ οπλισμό -όπως τανκ και πυροβολικό- οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να νικήσουν την νέα ρωσική επίθεση.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC