Αύξηση κατώτατου μισθού – Πώς αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

pixabay

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, κάνουν λόγο για αυξήσεις που έχουν ουσιαστικά έχουν εξανεμιστεί από την ακρίβεια. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 συναγωνίζονται για το ποιο, θα προτείνει την υψηλότερη αύξηση.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Άμεση αύξηση μετά τις εκλογές του βασικού μισθού στα 800 ευρώ

«Ο μισθός επί Μητσοτάκη δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κάνοντας σύγκριση με τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με αρνητικό πληθωρισμό είχε αυξήσει το μισθό 11% το 2019 και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με πληθωρισμό πάνω από 9% τον αυξάνει κατά 7,7%, ενώ τον έχει κρατήσει καθηλωμένο τρία χρόνια και με αντεργατικές ρυθμίσεις έχει μειώσει δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων. Η αύξηση αυτή έχει ήδη εξανεμιστεί από τις πρωτοφανείς συνθήκες της ακρίβειας και εν τέλει καλύπτει ελάχιστο μέρος της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων».

Κλείνοντας διαβεβαιώνει ότι «Η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής, θα προχωρήσει άμεσα στην αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, θα ξηλώσει την εργασιακή ζούγκλα των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη και θα μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς που γονατίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά».

ΚΙΝΑΛ: Ο μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ

Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως και την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων ζητεί το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού στο οποίο ανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει το ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωση του «Ο εισαγωγικός μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και μετά να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ποιος φοβάται άραγε να αποφασίζουν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και εργοδοτών;».

Σημειώνει τέλος, ότι 700.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση ή διαλείπουσα εργασία θα λάβουν (μέση) μεικτή αύξηση 25 ευρώ! Ενώ το επίδομα ανεργίας των 438 ευρώ και μόλις για το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων αποτελεί εμπαιγμό».

ΚΚΕ: Κατώτερο μισθό τα 825 ευρώ, υπογραφή κλαδικών & επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού

«Τελικά η πολυδιαφημιζόμενη – από την κυβέρνηση – αύξηση του κατώτατου μισθού έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί, εξαιτίας της εκτίναξης της ακρίβειας διαμορφώνοντας τον ονομαστικό κατώτατο μισθό σε επίπεδο πιο χαμηλό από αυτό που ήταν 13 χρόνια πριν! Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει ένας “οδοστρωτήρας” αντιλαϊκών μέτρων που τσάκισαν μισθούς και εισόδημα, σημειώνει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ

Το κόμμα του Περισσού προτείνει λέγοντας ότι «Τώρα είναι όντως «η ώρα των εργαζομένων», όχι όμως για να συμβιβαστούν με την φτώχεια και την εκμετάλλευση, αλλά για να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης:

  • Με κατώτερο μισθό τα 825 ευρώ, την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.
  • Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.
  • Την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας».

ΜέΡΑ 25: Θα έπρεπε να υπάρξει μόνιμος μηχανισμός Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού

Το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 σχολιάζοντας τo διάγγελμα του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρει ότι έχει ήδη «εξαϋλωθεί» από την ακρίβεια.

«Με ένα ακόμα διάγγελμα σαν αυτά που συνηθίζει ο κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο κατά 50 ευρώ το μήνα μεικτά. Μια αύξηση που έχει εξαγγείλει ήδη πολλές φορές και η οποία τώρα που έρχεται, έχει ήδη εξαϋλωθεί λόγω του τεράστιου κύματος των ανατιμήσεων, του πληθωρισμού και εν γένει της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι εργαζόμενοι και ιδίως οι πιο νέοι», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει πως, «αντί για αυτές τις πενιχρές, επικοινωνιακές αυξήσεις που γίνονται μόνο και μόνο για να προσπαθήσει ο κ. Μητσοτάκης να αλλάξει την πολύ δυσμενή πια για την Κυβέρνηση του εικόνα, θα έπρεπε να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ώστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μόνο όταν το έχει ανάγκη η επικοινωνία του Πρωθυπουργού, να αυξάνονται τα εισοδήματα των πολιτών, όσο αυξάνονται και οι τιμές τις οποίες καθημερινά πληρώνουν».