Τα νέα μέτρα για το lockdown – Μικρές προσαρμογές

ck/culpa media

Μικρές αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα, με στόχο να λειτουργήσουν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης και εκτόνωσης, σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις επόμενες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, στις προτάσεις των ειδικών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών μετακίνησης με αλλαγή χρήσης του κωδικού «6» για τα οχήματα, άνοιγμα κομμωτηρίων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ μελετάται να μετακινηθεί το όριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, από τις 7 το βράδυ που ισχύει τώρα, στις 9 το βράδυ.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι, αφενός να υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση  του lockdown με δεδομένο ότι μεγαλώνει η μέρα και βελτιώνεται ο καιρός και αφετέρου, να επαναλειτουργήσει η αγορά με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη.

Τα κυβερνητικά μέτρα θα κινηθούν με γνώμονα τα επιδημιολογικά στοιχεία σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αύξηση των τεστ, όπου υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς για οικειοθελή ένταξη, αλλιώς θα προχωρήσει στην επίταξη των αναγκαίων ειδικοτήτων.

Τα οριστικά μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή (19/3) από την κυβέρνηση, με βάση την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, η οποία θα έχει συνεδριάσει νωρίτερα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται στις 22 Μαρτίου:

  • να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με ραντεβού
  • να επαναλειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι
  • να καταργηθεί ο χιλιομετρικός περιορισμός, με το SMS «6»,να περιλαμβάνει και μετακίνηση με αυτοκίνητο, χωρίς τον περιορισμό να επιτρέπεται μόνο με ποδήλατο ή για πεζούς, όπως ισχύει σήμερα και
  • Αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις «βαθιά κόκκινες» περιοχές, από τις 19:00 που ισχύει μέχρι τώρα, στις 21:00.

Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ανοίξουν τμήματα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου και στις 12 ή 19 Απριλίου να ανοίξει η εστίαση, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με σκοπό να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος μέχρι το Πάσχα.