EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Photo hakan german από το Pixabay

H επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, ανακοίνωσε  ότι ολοκλήρωσε την προκαταρκτική επανεξέταση των περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε άτομα τα οποία εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του στις 18 Μαρτίου 2021.

Η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca δεν σχετίζεται με αυξημένο συνολικό κίνδυνο διαταραχών πήξης του αίματος και αναφέρει ότι:

Τα οφέλη του εμβολίου στην καταπολέμηση της συνεχιζόμενης απειλής του COVID-19 (το οποίο οδηγεί σε προβλήματα πήξης και μπορεί να είναι θανατηφόρα) εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών.

Το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος (θρομβοεμβολικά επεισόδια) σε εκείνους που το λαμβάνουν.

Δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος που να σχετίζεται με συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου ή με συγκεκριμένους τόπους παρασκευής.

Ωστόσο, το εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος που σχετίζονται με θρομβοπενία, δηλαδή χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (στοιχεία στο αίμα που το βοηθούν να πήξει) με ή χωρίς αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων στα αγγεία που στραγγίζουν. αίμα από τον εγκέφαλο (CVST).

Πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις – περίπου 20 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον ΕΟΧ είχαν λάβει το εμβόλιο από τις 16 Μαρτίου και ο EMA είχε εξετάσει μόνο 7 περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία (διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, DIC) και 18 περιπτώσεις CVST. Η αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, αλλά είναι δυνατή και αξίζει περαιτέρω ανάλυση.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του European Medicines Agency (EMA)

Το video από την ενημέρωση του EMA