Στο emvolio.gov.gr θα “βλέπουν” το πρόστιμο οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών

Διευκρινίσεις για την επιβολή του διοικητικού πρόστιμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, έδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού στην χώρα μας. Να σημειώσουμε, ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο ξεκίνησε η επιβολή του από σήμερα 17 Ιανουαρίου.

Τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται σε μηνιαία βάση 

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση τα πρόστιμα σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, και παρά την υποχρέωσή τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τη 16η ημέρα κάθε μήνα. Από την συγκεκριμένη διάταξη εξαιρούνται όσοι θεωρούνται κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση. Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στο taxisnet στην κατηγορία των οφειλών και θα μπορούν να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ πρόσθεσε ότι στην πλατφόρμα myaade στην κατηγορία «Τα Αιτήματά μου» οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένο και δικαιολογημένα αίτημα ένστασης, το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία.

Τα έσοδα από την επιβολή των προστίμων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι:

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.g
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Το 90,2% των άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι

Στην ίδια ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως από τη μέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έχουν εμβολιαστεί 208.000 πολίτες άνω των 60 ετών και το ποσοστό ξεπερνά το 90,2%.

Η πορεία του γενικού εμβολιασμού

Δείτε την ενημέρωση