Στο 1,8% το επιτόκιο του νέου 10ετούς ομολόγου

Csaba Nagy από το Pixabay

Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε σήμερα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,8% από την έκδοση – του πρώτου για το 2022 – 10ετούς ομολόγου, ενώ οι προσφορές έφθασαν τα 15 δισ. ευρώ. Το αρχικό επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap, δηλαδή στο 1,89%. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας υποχώρησε στις 140 μονάδες βάσης συν το mid swap, φτάνοντας το τελικό επιτόκιο γύρω στο 1,82%.  Ανάδοχοι της δημοπρασίας είχαν οριστεί οι τράπεζες Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.

Ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει μέσα στο 2022 να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, έναντι 14 δισ. ευρώ που είχαν εκδωθεί το 2021. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ προσπαθεί με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να δείξει ότι το Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να δανείζεται από τις αγορές, με ανταγωνιστικούς όρους.

Οι ειδικοί των αγορών εκτιμούν, ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μέχρι να λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της «πανδημίας» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με το αποτέλεσμα της πρώτης δημοπρασίας ομολόγων του 2022, σημείωσε ότι  μέσα από τη σημερινή δημοπρασία, οι διεθνείς αγορές δίνουν “ψήφο” εμπιστοσύνης στην χώρα μας και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό το επιτόκιο, αν ληφθεί υπόψιν η τρέχουσα διεθνής συγκυρία.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyview.gr