Πόσο “κόστισε” η 6ωρη διακοπή λειτουργίας του Facebook – Απώλειες & στο Τwitter

Εξηγήσεις δόθηκαν από τον όμιλο Facebook για την 6ωρη διακοπή λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και WhatsApp σε όλο τον κόσμο. Οι μηχανικοί λογισμικού του ομίλου απέδωσαν το καθολικό black out στις τρεις πλατφόρμες, σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

Η διοίκηση του ομίλου αποκλείει τη δολιοφθορά για την ταυτόχρονη διακοπή παροχής υπηρεσιών από Facebook, Instagram και WhatsApp, καθώς και την περίπτωση της κυβερνο-επίθεσης από χάκερ.

Ο Τεχνικός Διευθυντής (CTO) της Facebook, Μάικ Σρέπφερ, ανακοίνωσε, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, ότι οι τρείς πλατφόρμες επανήλθαν, ζητώντας για ακόμη μία φορά συγνώμη. «Οι υπηρεσίες Facebook επέστρεψαν στο διαδίκτυο τώρα – μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επανέλθουν στο 100%. Προς κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση, οικογένεια και άτομο που εξαρτάται από εμάς, λυπάμαι»

Τα ξημερώματα, ο ιδρυτής της Facebook και δισεκατομμυριούχος Μαρκ Ζουκερμπεργκ, ζήτησε «συγνώμη» προς τους χρήστες των πλατφορμών που βρίσκονται υπό τη σκέπη της εταιρείας.

«Facebook, Instagram, Whatsapp και Messenger, είναι online τώρα. Συγνώμη για την αναστάτωση σήμερα. Ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε», ανέφερε  χαρακτηριστικά μέσω ανάρτησης στην προσωπική του σελίδα

Η οικονομική ζημιά αποτυπώθηκε στην τιμή μετοχής του Facebook, η οποία υπέστη βαριές απώλειες. Από τις 5 το πρωί της Τρίτης, η μετοχή του Facebook σημείωσε πτώση κατά 4,89% στο χρηματιστήριο.  

Ο Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος του Facebook, εκτιμάται ότι έχει χάσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από 12 ώρες. Αυτό το απίστευτο ποσό τον φέρνει, σύμφωνα με το Bloomberg, μετά τον Μπιλ Γκέιτς στο νούμερο 5 στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Εκτός από την κατάρρευση του Facebook, η Amazon έχασε επίσης περίπου 2,85%. Χθες το βράδυ, ανέφερε επίσης τεχνικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της σημαντικότερης παγκόσμιας παράλυσης κοινωνικών μέσων εδώ και χρόνια.

Απώλειες στη Wall Street εξαιτίας της Facebook

Το black out στις πλατφόρμες του  Facebook “έριξε” και τη Wall Street, η οποία στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας έκλεισε με μεγάλη πτώση ιδιαίτερα στον κλάδο της τεχνολογίας.

Παραδόξως, το Twitter δέχτηκε το μεγαλύτερο χτύπημα της νύχτας. Παρόλο που η εφαρμογή έγινε το ιερό δισκοπότηρο για τους εθισμένους χρήστες κοινωνικών μέσων και την πιο ενεργή πλατφόρμα ενώ οι ανταγωνιστές της ήταν μειωμένοι, στο τέλος της ημέρας, η αξία της έπεσε 5,79% σε 24 ώρες.

Η υπόθεση είναι ότι το Twitter επηρεάστηκε ακριβώς όπως το Snapchat (το οποίο μειώθηκε κατά 5,34%) και το Facebook όταν η πληροφοριοδότης Frances Haugen, η οποία εργαζόταν ως product manager στην ομάδα παραπληροφόρησης στο Facebook, είχε καταγγείλει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στο κέρδος σε σχέση με την ασφάλεια ή τις ανησυχίες των χρηστών.

culpanews.gr με στοιχεία από την Jerusalem Post