Ο Ερντογάν στηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Photo: twitter@jensstoltenberg

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να υποστηρίξει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι θα προωθήσει  το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο κοινοβούλιο της Άγκυρας και θα “διασφαλίσει την επικύρωση”, ενώ ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος, είναι μια καλή μέρα για τη Σουηδία».

Η Τουρκία είχε νωρίτερα σταματήσει τη διαδικασία επικύρωσης, κατηγορώντας τη Σουηδία ότι φιλοξενεί Κούρδους μαχητές. Να σημειώσουμε ότι, η Τουρκία ως ένα από τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ, έχει το “δικαίωμα βέτο” σε οποιαδήποτε νέα χώρα να προσχωρεί στην ομάδα.

Αργά τη Δευτέρα ο κ. Στόλτενμπεργκ φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ του κ. Ερντογάν και του κ. Κρίσστερσον ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης για τη Σουηδία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση (το κοινοβούλιο της Τουρκίας) το συντομότερο δυνατό και να συνεργαστεί στενά με τη συνέλευση για να διασφαλίσει την επικύρωση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Το χαρακτήρισε ως “ιστορικό βήμα”, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να δοθεί “σαφή ημερομηνία” για το πότε η Σουηδία θα μπορούσε να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία – καθώς αυτό στηρίζεται στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο Γενικός Γραμματέας  του ΝΑΤΟ είπε ότι «Η Σουηδία και η Τουρκία συνεργάστηκαν στενότερα για να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια.

«Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της, άλλαξε τους νόμους της, επέκτεινε σημαντικά την αντιτρομοκρατική της επιχείρηση κατά του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και επανέλαβε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι επί του παρόντος τα μόνα δύο μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την αίτηση ένταξης της Σουηδίας. Ερωτηθείς για την αντίθεση από τη Βουδαπέστη, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι «η Ουγγαρία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι η τελευταία που θα επικυρώσει».

ΗΠΑ και Βερολίνο χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Από το Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος» για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν είχε εμφανιστεί να λέει ότι η Τουρκία θα στηρίξει τη Σουηδία μόνο εάν η ΕΕ άνοιγε εκ νέου τις παγωμένες ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ απέρριψαν το αίτημα, λέγοντας ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά ζητήματα.

Με πληροφορίες από το BBC