Νέο σενάριο για άρση μέτρων lockdown στις 22 Μαρτίου

ck/culpa media

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων, είναι οι αιτίες που θα καθυστερήσουν το άνοιγμα της αγοράς και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 ανέρχονται σε  1.142, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 205.120 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 466 (68.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.758 θάνατοι.

Με τα παραπάνω δεδομένα ο στόχος για σταδιακή άρση του lockdown στις 16 Μαρτίου φαίνεται ότι δεν είναι εφικτός. Οι αρμόδιοι προσανατολίζονται πλέον προς μία νέα ημερομηνία, δηλαδή στις 22 Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι το ιικό φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως τονίζουν αρμόδιοι από την κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Mega, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα. Για το λιανεμπόριο είπε πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

Οι ειδικοί πιστεύουν, πως από τις 22 Μαρτίου μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί το λιανεμπόριο, είτε με click away για αρχή, είτε με ένα μήνυμα διάρκειας τριών ωρών στο 13032, που όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στο λιανεμπόριο.
Προβληματισμός υπάρχει, αν σε αυτή τη φάση, πρέπει να ανοίξουν τα πολύ μεγάλα καταστήματα.

Τα σχολεία φαίνεται να ανοίγουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Το άνοιγμα της εστίασης, πλήρως ελεγχόμενο και με αυστηρές προϋποθέσεις, προσδιορίζεται στα τέλη Απριλίου.

Με τους εμβολιασμούς να αυξάνονται το επόμενο διάστημα και η «ανοσία της αγέλης» να μεγαλώνει, ίσως να δημιουργηθούν και οι συνθήκες να γιορτάσουμε το Πάσχα με μια σχετική χαλάρωση των μέτρων και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες για μετακίνηση από νομό σε νομό.