Στις 24 Μαρτίου τα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης

nationalgallery.gr

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες στο κτίριο της νέας υπερσύγχρονης Εθνικής Πινακοθήκης. Σε λιγότερες από 20 ημέρες και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου, αναμένεται να εγκαινιαστεί ένας νέος, σύγχρονος, διεθνών απαιτήσεων χώρος πολιτισμού, στην Αθήνα.

Χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους €13 εκατ. και η συμμετοχή με €4,6 εκατ. από την Περιφέρεια Αττικής, για να προχωρήσει προς την ολοκλήρωση του το έργο. Η νέα Εθνική Πινακοθήκη κινδύνευσε να μην αποπερατωθεί από πολλές αστοχίες κι εμπόδια, μειώσεις προϋπολογισμών λόγω καθυστερήσεων και κρατική ολιγωρία.

Να σημειώσουμε ότι θα δούμε ένα τελείως νέο κτίριο, βασισμένο βεβαίως στο παλαιό οικοδόμημα, το οποίο είχε σχεδιαστεί από τους καθηγητές της αρχιτεκτονικής Δημήτρη Φατούρο και Παύλο Μυλωνά, θεμελιώθηκε το 1964 και εγκαινιάστηκε το Α΄ κτίριο το 1968 και το Β΄ το 1976. Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1900 και περικλείει στις συλλογές της περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καλύπτοντας μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη θα έχει πλέον υπερδιπλάσιος χώρους. Στα ήδη 9.720 τ.μ. του στο παλαιού κτιρίου προστίθενται άλλα 11.040 τ.μ.. Έτσι η νέα συνολική έκταση του οικοδομήματος θα προσεγγίζει τα 20.760 τ.μ.. 

Το Μουσείο αποκτά πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους έκτασης 2.230 τ.μ., σύγχρονες αποθήκες έργων τέχνης 1.645 τ.μ., αμφιθέατρο 231 θέσεων, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εστιατόριο με πανοραμική θέα στο 3ο όροφο. Στην αίθουσα υποδοχής 910 τ.μ., θα φιλοξενείται, εκτός από το εκδοτήριο εισιτηρίων, βεστιάριο, μεγάλο πωλητήριο, σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης, ενώ εκεί θα δεσπόζει και το γνωστό έργο του Παναγιώτη Τέτση η «Λαϊκή Αγορά». Το κτίριο θα έχει διπλάσιες αίθουσες, γυάλινες προσόψεις, σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, υπόγεια, μεγάλοι χώροι περιοδικών εκθέσεων. Επίσης αποκτά πρόσβαση για ΑΜΕΑ.

Όπως μας πληροφορεί η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια του οργανισμού, η αρχή θα γίνει με την επετειακή έκθεση για το 1821. Σε μία αίθουσα έχουν συγκεντρωθεί  όλα τα έργα που είναι αφιερωμένα στον Αγώνα, όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται τα πορτρέτα του Γερμανού φιλέλληνα αξιωματικού Καρλ Κρατσάιζεν, ο οποίος πολέμησε ως εθελοντής δίπλα στους Έλληνες .

Το ζητούμενο είναι το πότε θα ανοίξει τις πόρτες η νέα Εθνική Πινακοθήκη στο κοινό. Αυτό, όπως και πολλά άλλα, θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.