Ξεκινά η πρώτη φάση εξόδου από το lockdown στη Μ. Βρετανία

Photo by Louis. K on Unsplash

Ξεκινά αύριο στη Μεγάλη Βρετανία, η πρώτη φάση εξόδου από το lockdown, με την επιστροφή των μαθητών σε σχολεία και πανεπιστήμια. O πρωθυπουργός Boris Johnson, μεταξύ άλλων, προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες σε αυτή την «προσεκτική» σταδιακή άρση των περιορισμών, που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι οι μαθητές θα πρέπει να εξεταστούν για κορωνοϊό, τρεις φορές μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του σχολείου. Παράλληλα έχουν μοιραστεί σχεδόν 57 εκατ. «πακέτα» γρήγορων τεστ αντιγόνων σε σχολεία και πανεπιστήμια, τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τους μαθητές στο σπίτι δύο φορές την εβδομάδα. Κύρια ανησυχία όλων είναι η αποτελεσματικότητα αυτών των τεστ, καθώς για κάθε 1.000 ελέγχους μία έως τρεις φορές το αποτέλεσμα θα βγει λανθασμένα θετικό στον κορωνοϊό.

Έχουν εμβολιαστεί 22 εκατ. Βρετανοί

Η πρώτη φάση του εξόδου από το lockdown συμπίπτει με τον εμβολιασμό, σχεδόν 22 εκατ. Βρετανών, οι οποίοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Αυτή την εβδομάδα ξεκινά και ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 56-59.

Ταυτόχρονα ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει μειωθεί αισθητά κάτω από 11 χιλιάδες, χωρίς όμως αυτό να μειώνει και την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 6 εκατ. ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία να μένουν εκτός των νοσοκομείων, εξαιτίας της πανδημίας. Η λίστα αναμονής μάλιστα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί για πάνω από δέκα χρόνια, με κάποιες περιπτώσεις ασθενών, να περιμένουν για τη θεραπεία τους παραπάνω από ένα χρόνο.

Με πληροφορίες από την DW