Νέο 5ετές ομόλογο: Στο 0,2% η απόδοση – Ξεπέρασαν τα €20 δισ. οι προσφορές

Photo moritz320 από το Pixabay

Ξεπέρασαν τα €20 δισ. οι προσφορές για τη σημερινή έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου, δίνοντας με αυτό τον τρόπο οι διεθνείς αγορές, ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Tο επιτόκιο σύμφωνα με το Reuters, βρίσκεται πάνω από τις 47 μονάδες βάσης επί των mid swaps, δηλαδή κοντά στο 0,20%. Η αρχική απόδοση του πενταετούς τίτλου βρισκόταν στο 0,28%. Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο πενταετές ομόλογο, που είχε εκδώσει η Ελλάδα ήταν το Φεβρουάριο του 2019 και είχε αντλήσει €2,5 δισ. με επιτόκιο 3,45%. Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει €6 δισ. με χαμηλά επιτόκια. Ο αρχικός σχεδιασμός του Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι να αντλήσει 10 έως 12 δισ. ευρώ μέσα στο 2021.

Η σημερινή έξοδος στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους. Προηγήθηκε στις 17 Μαρτίου η έκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξεως Ιανουαρίου 2052 με επιτόκιο 2,75%, όπου το Δημόσιο άντλησε €2,5 δισ. και στις 27 Ιανουαρίου, με τη νέα έκδοση του 10ετους ομολόγου, το Δημόσιο άντλησε άλλα €3,5 δισ. με επιτόκιο 0,75%.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα, που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, τόσο χάρη στις αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμα των χωρών-μελών, που έχει προκαλέσει η πανδημία, όσο και την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο S&P και τις ψήφους εμπιστοσύνης που έδωσαν στην ελληνική οικονομία οι οίκοι αξιολόγησης.