Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) των ελληνικών τραπεζών

Η Moody’s προχώρησε σήμερα 1/4 στην αναβάθμιση σε «θετικές» από «σταθερές» τις προοπτικές (outlook) για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η συγκεκριμένη αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών αποδίδεται τόσο στην αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στους επόμενους 12-18 μήνες, όσο και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να απαλλαχθούν από  τα κόκκινα δάνεια.

Θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες

Ειδικότερα η Moody’s σημειώνει στην αξιολόγηση της, ότι η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά κυρίως τις προσδοκίες της, ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, καθώς και θα ξεκινήσει μια σταδιακή ενίσχυση της κερδοφορίας τους  από τη βασική δραστηριότητά τους (core earnings).

Aναθεώρηση στις προοπτικές των τραπεζών παγκοσμίως

Να σημειώσουμε, ότι ο πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησής προχώρησε και στην αναθεώρηση στις προοπτικές των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις το κλίμα βελτιώνεται με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται το outlook. Αρνητικά ωστόσο είναι τα μηνύματα για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, για το οποίο η Moody’s αναφέρει ότι θα  αργήσει να ανακάμψει.

Η αντιπρόεδρος της Moody’s, Λουίζ Λούντμπεργκ, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «αναμένουμε ότι η όποια επιδείνωση όσον αφορά τον κίνδυνο για το ενεργητικό των τραπεζών θα είναι περιορισμένη και ότι τα κέρδη τους θα αυξάνονται καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανακάμπτουν μετά τη μεγάλη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού».