Αύξηση της ανεργίας & κατάθλιψη έφερε στους νέους της ΕΕ ο κορωνοϊός

Photo Grae Dickason από το Pixabay

Μεγάλη αύξηση της νεανικής ανεργίας παρατηρήθηκε τη χρονιά της πανδημίας. Ο αριθμός των νέων ηλικίας 15-24 ετών που αναζητούν εργασία στην ΕΕ ή είναι υποαπασχολούμενοι αυξήθηκε κατά 5% από πέρυσι, σύμφωνα με την Eurostat. Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο στην Ισπανία και την Ιταλία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Όλιβερ Τσίζεκ της Deloitte Γερμανίας, στην Deutshe Welle, το πρόβλημα που εντοπίζουν οι ειδικοί στον χώρο ευρέσεως εργασίας, είναι ότι τη χρονιά της πανδημίας έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των αιτήσεων για εύρεση εργασίας. Η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Το τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της Deloite δέχθηκε το φθινόπωρο του 2020, 42% περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά.

Η ανεργία φέρνει κατάθλιψη στους νέους

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ μια άλλη σημαντική πτυχή της νεανικής ανεργίας αφορά την κατάθλιψη. Η έρευνα που εκπονήθηκε μαζί με την ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας με έδρα τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι το 50% των νέων αποφοίτων εμφανίζουν σημάδια άγχους και κατάθλιψης. «Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή κι όλα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Αλλά ο κίνδυνος μιας χαμένης γενιάς δεν είναι προσωρινός» αναφέρει η Σίλια Μάρκουλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Η ίδια εκτιμά ότι εκείνοι που χαράσσουν την πολιτική ξέχασαν τους νέους.

Τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας σε πολλές χώρες δεν καλύπτουν τις πρακτικές ή άλλες βραχυπρόθεσμες μορφές εργασίας δημιουργώντας επιπρόσθετα εμπόδια, δηλώνει η Μάρκουλα. Την ίδια ώρα, ούτε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε την ανεργία των νέων ως πρόβλημα, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2020.

culpanews.gr με πληροφορίες από DW