Το lockdown πλήττει ιδιαίτερα τους καταθλιπτικούς

Photo Grae Dickason από το Pixabay

Από την περασμένη άνοιξη που ξεκίνησαν τα lockdown γνωρίζουμε πλέον καλά τις κοινωνικές και προσωπικές επιπτώσεις τους. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με συγγενείς και φίλους, αισθανόμαστε μόνοι και ότι βρισκόμαστε έγκλειστοι στα σπίτι μας. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει ωστόσο ακόμα περισσότερο ασθενείς με κατάθλιψη.

Το τέταρτο Βαρόμετρο για τη Κατάθλιψη στη Γερμανία, που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη από το γερμανικό Ίδρυμα Στήριξης κατά της Κατάθλιψης, δείχνει ότι οι καταθλιπτικοί δεν φοβούνται περισσότερο από τους υπόλοιπους μην κολλήσουν. Για εκείνους όμως το lockdown σημαίνει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση. Περισσότεροι από 5.000 καταθλιπτικοί και μη, ρωτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για τις ανάγκες του βαρόμετρου με θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή, το 74% των καταθλιπτικών δηλώνει ότι το lockdown τους επιβαρύνει, ενώ το ποσοστό στους υγιείς ήταν 59%.

Ο επικεφαλής του γερμανικού Ιδρύματος Στήριξης κατά της Κατάθλιψης και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε στη Φρανκφκούρτη Ούλριχ Χέγκερλ λέει ότι άνθρωποι με κατάθλιψη αισθάνονται αυτή την εποχή ιδιαίτερα εξαντλημένοι: «… το 80% των καταθλιπτικών δηλώνει ότι τους τελευταίες μήνες κινείται πολύ λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν. Γεγονός ανησυχητικό από τη στιγμή που η κατάθλιψη επιτείνεται από την ακινησία. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες λένε επίσης ότι αποσύρθηκαν στο κρεβάτι τους. Οι έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι η κατάθλιψη ενισχύεται όσο περισσότερη ώρα κοιμάται ο ασθενής. Ενώ αντίθετα η έλλειψη ύπνου βοηθά στην αντιμετώπιση της ασθένειας …».

Το Βαρόμετρο για την Κατάθλιψη στη Γερμανία δείχνει ότι ενώ το 58% του συνολικού πληθυσμού προσπαθεί να βρει πλεονεκτήματα στο lockdown, περνώντας για παράδειγμα περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, το αντίστοιχο ποσοστό στους καταθλιπτικούς βρίσκεται στο 31%.

Πηγή: dw.de