Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Θέλετε νέες πλατείες Αγανακτισμένων

«Επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την δικαιολογημένη κόπωση. Να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σας έφεραν στην εξουσία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την αστυνομική βία και ρώτησε τον κ. Τσίπρα …ποια άλλη αντιπολίτευση στην Ευρώπη στηρίζει τις διαδηλώσεις, χωρίς να λάβει καμία απάντηση.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:

Σας επιστρέφω, το κατηγορώ

“κ. Τσίπρα…. χρησιμοποιήσατε, αν μέτρησα καλά, 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ», δεν θα το έλεγες ακριβώς μία προσέγγιση χαμηλών τόνων. Μόνο που όταν ο Émile Zola έγραψε το «Κατηγορώ», ενημερώστε τον λογογράφο σας ότι εξέφρασε την απέχθειά του προς την υποκρισία και τον φανατισμό. Σας επιστρέφω, λοιπόν, το κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό και δυστυχώς το αποδείξατε ακόμα μία φορά σήμερα”.

Καταδικάσω την βία από όπου και αν προέρχεται

“Όχι μόνο για να καταδικάσω από το βήμα του κοινοβουλίου απερίφραστα το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά και για να παρουσιάσω όσα έχει κάνει η κυβέρνηση, αλλά και όσα πρόκειται να κάνει για να περιορίσει ανάλογα περιστατικά αστυνομικής βίας στο μέλλον.

“Από τότε που δέχθηκα να απαντήσω την ερώτηση, το έκανα αμέσως την Δευτέρα με το που πληροφορήθηκα ότι είχε κατατεθεί, μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της επόμενης ημέρας, τα οποία παραλίγο να είχαν μία τραγική κατάληξη. Όλοι πιστεύω ανατριχιάσαμε με την απόπειρα δολοφονίας του 27χρονου αστυνομικού που βρέθηκε αιμόφυρτος στο οδόστρωμα. Ακολούθησαν δηλώσεις, αντιδηλώσεις”

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες

“Το πρόβλημα εκδηλώνεται σήμερα και στην Ελλάδα, αντιμετωπίζεται όμως, γιατί σήμερα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ξεπερνούν τις 1.400, από τις 557 που μας παραδώσατε. Και κάθε μέρα, κάθε μέρα, γίνονται 35.000 εμβολιασμοί. Καταθέτω τα σχετικά δεδομένα τα οποία κατατάσσουν την Ελλάδα -επειδή για άλλη μια φορά μας είπατε ότι έχουμε αποτύχει παταγωδώς στο μέτωπο κατά της πανδημίας- στην 5η θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με την ταχύτητα με την οποία κάνουμε τα σχετικά εμβόλια. Δεν το ονομάζει κανείς παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Όχι, κ. Τσίπρα. Δεν αποτύχαμε

“Ένα μέτρο σύγκρισης και μόνο μπορεί, δυστυχώς, να υπάρξει. Και αυτό είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν την ζωή τους από την πανδημία σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση. Και είναι ανεπίτρεπτο σήμερα, σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να ανοίξει την οικονομία της, σε μια εποχή που, ναι, θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας για να μπορέσει να προσελκύσει επισκέπτες από το εξωτερικό το καλοκαίρι, να έρχεστε εσείς και να δυσφημείτε κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από όλα τα επίσημα στοιχεία”.

“Πώς έρχεστε, λοιπόν, και λέτε για ακόμα μια φορά ότι επειδή αποτύχαμε οικτρά στην πανδημία εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος; Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση αλλά επιτίθεστε στην χώρα με όλα αυτά τα ανυπόστατα τα οποία λέτε”

“Όχι, κ. Τσίπρα. Δεν αποτύχαμε. Είναι προσβολή για όλους αυτούς οι οποίοι προσπάθησαν. Όπως δεν αποτύχαμε για τους εμβολιασμούς και δεν το λέμε μόνο εμείς, ρωτήστε τους συμπολίτες μας, την εμπειρία τους από αυτή την διαδικασία”.

Οικονομικά μέτρα

“Τα ίδια είχατε πει και για την οικονομία, «αποτύχαμε οικτρά στην οικονομία». Πόσες φορές μας είπατε ότι η Ελλάδα θα έχει τη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη; Πόσες φορές μας το είπατε; Τουλάχιστον 10 φορές, δεν χρειάζεται να καταθέσω”.

“Η ύφεση είναι 8,2%. Είμαστε λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε καλύτερα από την Ισπανία, είμαστε καλύτερα από την Ιταλία, είμαστε σχεδόν όσο καλά είναι η Πορτογαλία. Με άλλα λόγια, στην υγειονομική κρίση τα καταφέραμε καλύτερα και στην οικονομία τα καταφέραμε καλύτερα. Αυτό λένε τα πραγματικά δεδομένα. Εσείς το βιολί σας: «Αποτύχαμε συστηματικά σε όλα»”

“Η ανεργία έχει συγκρατηθεί. Όλα αυτά τα πετύχαμε με τίμημα. Το τίμημα δεν ήταν μικρό. Μόλις χθες ανακοίνωσα μια νέα δέσμη για τη στήριξη των επιχειρήσεων: 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον προστίθενται στα 24 δισ. τα οποία έχουμε εκταμιεύσει το 2020. Φτάνουν στα 11,5 δισ. προς το παρόν το 2021. Πως το είπατε; «Χάντρες». «Χάντρες στη μεσαία τάξη». Έτσι δεν το είπατε; «Χάντρες στη μεσαία τάξη». Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή η οποία εκταμιεύεται εντός 48 ωρών από την κατάθεση της αίτησης είναι «χάντρα στη μεσαία τάξη»”.

“Η δυνατότητα σήμερα να μην επιστραφεί το 50% της προκαταβολής των τριών πρώτων Επιστρεπτέων Προκαταβολών και αυτό «χάντρα» είναι, έτσι δεν είναι; «Χάντρες» η δυνατότητα να πάρει κάποιος έκπτωση 15%”.

Εχθρός σε αυτή τη συγκυρία είναι ο κορονοϊός

“Η αγανάκτηση όμως, θα το ξαναπώ, δεν μπορεί να είναι γενική, δεν μπορεί να είναι τυφλή. Ο εχθρός μας, κ. Τσίπρα, είναι ένας, να συμφωνήσουμε σε αυτό. Δεν είστε εχθρός μου, δεν είστε εχθρός μου. Εσείς μπορείτε να με βλέπετε ως εχθρό. Εσείς δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός είναι ένας. Εχθρός σε αυτή τη συγκυρία είναι ο κορονοϊός. Και σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από ενότητα και από λογική….
….Τι γίνεται, λοιπόν, εδώ; Τι γίνεται στην Ελλάδα; Θυμηθείτε λίγο τι έγινε τον τελευταίο μήνα: 9/2 είχαμε 1.496 κρούσματα, 17 θανάτους, 284 διασωληνωμένους. Στις 9/3 3.215 κρούσματα, 46 θανάτους, 484 συνανθρώπους μας διασωληνωμένους. Αυτές τις δύο στιγμές δεν τις ενώνει απλά ο διπλασιασμός του κινδύνου, τις ενώνει και η συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου πολιτικού αρχηγού, ενός αρχηγού που είπε ανερυθρίαστα ότι δέχεται το ρίσκο των επικίνδυνων συναθροίσεων στις διαδηλώσεις”.

Θέλετε να δημιουργήσετε και πάλι νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους

“Σε αυτή τη συγκυρία, σε αυτή τη συγκυρία τη δύσκολη επιμένετε και σήμερα να διοργανώνετε συγκεντρώσεις και να διοργανώνετε πορείες. Πότε το κάνετε αυτό; Το κάνετε στην κορύφωση της πανδημίας..

Σας προσάπτω ότι θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε και πάλι νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους. Και να ζωντανέψετε τα ίδια συνθήματα τα οποία σε μια άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία: Χούντες, πληρωμένα μέσα ενημέρωσης, κράτος του αυταρχισμού, επιστροφή στην Ελλάδα της δεκαετίας του ‘50.

Όπως είπα στην εισαγωγή μου, η σημερινή συνεδρίαση έχει μια διπλή αφορμή. Από την μια πλευρά έχει την απαράδεκτη συμπεριφορά ενός αστυνομικού απέναντι σε έναν νεαρό την περασμένη Κυριακή. Από την άλλη, έχουμε τα αιματηρά επεισόδια της Νέας Σμύρνης. Αυτά που παραλίγο να στοιχίσουν τη ζωή σε έναν 27χρονο αστυνομικό, προκάλεσαν τον τραυματισμό εννέα ακόμα αστυνομικών, την αναστάτωσης όντως μιας συνοικίας, την ανησυχία μιας ολόκληρης χώρας”.

Καταδικάζω το περιστατικό με τον αστυνομικό

“Σχετικά με το πρώτο η θέση μου είναι κατηγορηματική: Το καταδικάζω απερίφραστα. Δεν θεωρώ ότι έχει καμία θέση στην καθημερινότητά μας. Το καταδικάζω ανεξάρτητα από το τι το προκάλεσε και χωρίς να εξετάζω τι προηγήθηκε και τι το ακολούθησε

Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν μπορώ να ξεχάσω ότι η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία επειδή υπήρχε ένας συνωστισμός. Βρέθηκε δηλαδή σε μία αποστολή που της έχουμε αναθέσει εμείς ως κράτος, να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία. Θέλω επίσης να επισημάνω, ότι έχουν γίνει παραπάνω από 11 εκατομμύρια έλεγχοι από την αρχή της πανδημίας, έχουν γίνει χωρίς προβλήματα. Έχουν γίνει στη συντριπτική τους πλειοψηφία με κατανόηση, με χαμόγελο, με ευγένεια και -τολμώ να πω- πολύ συχνά με την ανοχή που πρέπει να δείχνουν τα όργανα της τάξης όταν εκτιμούν ότι ο πολίτης βρίσκεται στο όριο της νομιμότητος”.

Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την αστυνομία πρώτα και πάνω από όλα για να προστατεύσετε την δική σας προσωπική εικόνα. Εσείς κάνατε προληπτικές προσαγωγές όταν πηγαίνατε να μιλήσετε στις συγκεντρώσεις σας. Εσείς κλείσατε την Ηρώδου Αττικού. Εσείς ψεκάσατε τους συνταξιούχους. Τότε δεν υπήρχε αστυνομική βία, κ. Τσίπρα;

Συγγνώμη από όλα από κρούσματα αστυνομικής βίας 

“Έχω μία ευθύνη όμως, ως Πρωθυπουργός της χώρας, γιατί η χώρα έχει συνέχεια και το κράτος έχει συνέχεια, να ζητήσω συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας κατά το παρελθόν και επί δικών μας ημερών και επί δικών σας ημερών, κ. Τσίπρα. Και από τους συνταξιούχους που ψεκάσατε εγώ θα ζητήσω συγγνώμη και από τα περιστατικά αστυνομικής βίας που προηγήθηκαν της δικής σας διακυβέρνησης εγώ θα ζητήσω συγγνώμη.

Κλείνω την αναφορά μου σε αυτό το περιστατικό με τέσσερις ακόμα ανακοινώσεις.

  • Πρώτον η άποψή μου είναι ότι όλες οι δυνάμεις, ΔΙΑΣ, Άμεση Δράση, ΜΑΤ πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου,
  • Δεύτερον, έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με άλλες Αστυνομίες, όπως η Γαλλική και η Βρετανική, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ.
  • Τρίτον, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει μία δέσμευση να φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.
  • Και τέταρτον, ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει με νομοθετική ρύθμιση ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας”.

Κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου

“Δυστυχώς αρχίσατε πάλι να κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου με τη νεολαία σας, κ. Τσίπρα, να βαδίζει στο ρυθμό του συνθήματος «Να μετονομαστεί η πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Κουφοντίνα» και μπροστά στα πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Μαζί συμπορευτήκατε. Και με τους βουλευτές σας… Ντροπή.

Ντροπή, μάλιστα. Λοιπόν, αυτή ήταν η εικόνα. Αυτή είναι η εικόνα, κοιτάξτε κύριε Τσίπρα, αυτή είναι η εικόνα της πρυτανείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην κατάληψη την οποία υπερασπιστήκατε. «Νίκη και στην απεργία πείνας του επαναστάτη Κουφοντίνα, αλληλεγγύη». Αλληλεγγύη στον Κουφοντίνα. Βρέθηκαν τρεις βουλευτές σας, επώνυμοι, να στηρίξουν μία κατάληψη η οποία έγινε με διακύβευμα τα αιτήματα του Κουφοντίνα. Και έρχεστε μετά να κατηγορήσετε εμάς ότι εμείς υποδαυλίζουμε την ένταση, ότι εμείς θέλουμε τον διχασμό, όταν εσείς συντάσσεστε πίσω από αυτές τις απόψεις.

Μέχρι που φτάσατε, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αναφερθήκατε στη διαδήλωση της Νέας Σμύρνης, να συνδιοργανώνεται με καλέσματα των δικών σας sites και με πλήρη γνώση ότι στη συγκέντρωση αυτή θα βρισκόντουσαν και ταραχοποιά στοιχεία. Εσείς συνδιοργανώσατε μία συγκέντρωση μαζί με τον Ρουβίκωνα, τους αναρχικούς και τους χούλιγκαν”.

Επιστρέφεται στο 3%

“Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες εκλογές ο λαός σας έδωσε το 32%. Σας έταξε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να υπηρετήσετε μια κρίσιμη αποστολή, αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εσείς όμως αυτό το 32% το προσβάλετε επιστρέφοντας με ταχύτητα, ολοταχώς στο 3% του DNA σας. Είναι δικαίωμά σας να το κάνετε. Είναι δικαίωμά σας. Αυτό που δεν είναι δικαίωμά σας, είναι να ξαναγυρίζετε την κοινωνία σε εποχές διχασμού. Αυτές που τις έδωσε, τις έζησε, τις πλήρωσε, τις ξεπέρασε”.

“«Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», άκουσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζονται ότι αυτό δεν το είπατε ποτέ. Το έχετε πει καμιά δεκαριά φορές. Εάν λοιπόν πάλι καταφέρουμε να έχουμε ένα κέρδος από τη σημερινή συζήτηση, θα ήταν μία ρητή και σαφή τοποθέτησή σας, κ. Τσίπρα, ότι το σύνθημα το δικό σας, «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» το 2021 το αφήνετε οριστικά πίσω. Αυτό προσωπικά μου αρκεί”.

Ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο

“Η βία όμως, το πιστεύω ακράδαντα, δεν ταιριάζει σε αυτή τη γενιά. Και ένα έχω να πω σήμερα στα νέα παιδιά, ότι ο διχασμός τελικά σημαίνει μαρασμός”.

“Γιατί κ. Τσίπρα, και τελειώνω με αυτό, στην πολιτεία αναθέτουν την υπεράσπισή τους τελικά όλες οι οργανωμένες κοινωνίες. Διαφορετικά επικρατεί η ζούγκλα, ο διαρκής φόβος και ο κίνδυνος του βίαιου θανάτου, όπως έγραφε ο Thomas Hobbes στο «Leviathan». Ένας τέτοιος δρόμος δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να ανοίξει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα”.

Στην εχθροπραξία, στο μίσος, στο αίμα, η μόνη απάντηση μπορεί να είναι η ενότητα. Αυτή που οικοδομείται στα σύνορα της ελευθερίας με τη δικαιοσύνη. Και γι’ αυτό η απάντηση στο σύνθημα «Η βία γεννά βία» η δική μου απάντηση είναι άλλη, το σύνθημά μας είναι άλλο, «Ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο»”.