Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones & ο Stoxx 600

Photo by bantersnaps on Unsplash

Σε ιστορικό υψηλό (32.297) ανήλθε ο δείκτης Dow Jones, παρουσιάζοντας άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ενίσχυση (0,6%) για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε χθες ο δείκτης S&P 500. Οι μετοχές αξίας συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών έναντι των μετοχών ανάπτυξης. Τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασε ο κλάδος της ενέργειας (2,63%) και ακολούθησε ο κλάδος των χρηματοοικονομικών (1,92%), ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας ήταν ο μοναδικός που σημείωσε υποχώρηση (-0,4%). Σε νέο διαδοχικό υψηλό (422,11) από τον Φεβρουάριο του 2020 ανήλθε χθες ο Stoxx 600 Ευρώπης. Ανοδικά συνεχίζει σήμερα στο άνοιγμα. Ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε σήμερα κατά 0,6%. Άνω του 2,2% ενισχύονται οι μετοχικοί δείκτες στην Κίνα.

Συνάλλαγμα – Ομόλογα

Θετική επίπτωση είχαν στη διάθεση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον δομικό δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τα οποία περιόρισαν την ανησυχία για πληθωριστικές πιέσεις. Η ισοτιμία ευρώ/δολάριο παρουσιάζει σήμερα το πρωί ελαφρώς ανοδικές τάσεις ($1,1940-45), καθώς ευνοείται από την άνοδο των μετοχικών αγορών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η σύσκεψη της ΕΚΤ. Αντίσταση για την ισοτιμία ευρώ/δολάριο εντοπίζεται στην περιοχή των $1,2120 ενώ στήριξη στην περιοχή των $1,1800-30.

Ελαφρώς καθοδικά οι αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων Ευρωζώνης. Πραγματοποιήθηκε χθες έκδοση 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ ύψους $38 δισ. με δείκτη κάλυψης στις 2,38 φορές (μέσος όρος κάλυψης προηγούμενων έξι εκδόσεων: 2,41 φορές). Η απόδοση στη λήξη του 10ετούς ομολόγου αναφοράς Ελλάδος εμφάνισε σήμερα χαμηλό (0,818%) περίπου τριών εβδομάδων.

Ενέργεια – Εμπορεύματα

Ενίσχυση καταγράφει η τιμή του ΣΜΕ WTI ($64,90/βαρέλι) για δεύτερη ημέρα μετά την υποχώρηση που εμφάνισε τις δυο πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας από το Ιράν έχουν διπλασιαστεί τον Μάρτιο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώνονται σε υψηλό δυο ετών, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν.

Σε υψηλό μιας περίπου εβδομάδας διαμορφώνεται η τιμή spot χρυσού ($1.737,5/ουγγιά) καθώς ευνοείται από την υποχώρηση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων κύριων νομισμάτων.

Με πληροφορίες από την Ανάλυση Διεθνών Αγορών της Alpha Bank