Παράταση lockdown – Κλείνουν τα σχολεία για 2 εβδομάδες – 2.405 τα νέα κρούσματα

ck/culpa media

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, η αναμενόμενη παράταση του lockdown σε Αττική, Θεσσαλονίκη, και σε άλλες 18 περιοχές της χώρας, ως τις 22 Μαρτίου. Παράλληλα αναστέλλεται  για δύο εβδομάδες η  δια ζώσης διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, σε όλη τη χώρα.

Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι και σήμερα. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις.

Οι μετακινήσεις 

  • SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία και για το
  • SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή με ποδήλατο.

Οπότε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες. Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως ισχύει και σήμερα.

Ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 4,5%

Στην καθιερωμένη ενημέρωση η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.100 νέα κρούσματα την ημέρα, ενώ διενεργούνται 45.000 τεστ κορωνοϊού ανά ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 4,5% για πρώτη φορά μέσα στο 2021. Έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός, ότι  ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε σε γειτονιές της Αττικής, το 7%.

400 νοσηλείες ανά ημέρα λόγω κορωνοϊού

Ο μέσος αριθμός των νοσηλευθέντων την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε 400 ανά ημέρα, ενώ τις τελευταίας δύο ημέρες ξεπέρασε τους 500. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 4.032 ασθενείς με κορωνοϊό. Στην Αττική έγιναν 2.000 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αγγίζει το 92%.

«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μειωθεί το ιικό φορτίο, γεγονός που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

2.405 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.405, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 217.018 (ημερήσια μεταβολή +1,1%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.986 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 521 (67,4% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 τα έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική όπου βρέθηκαν 1.137 νέες μολύνσεις και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 235 νέα περιστατικά, η Αχαΐα με 87 και η Λάρισα με 78.