Μητσοτάκης: Καταργείται η εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από 1/1/2023 – Ξεπαγώνουν οι συντάξεις

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές δράσεις για την στήριξη της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία».

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βούλής ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα βασικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από το 2019 προκειμένου να στηρίξει την μεσαία τάξη, τους ευάλωτους και τις επιχειρήσεις ενώ παράλληλα υπενθύμισε την φοροκαταιγίδα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. 

  • Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και την ρίξαμε στο 12%
  • Παραδώσατε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 713 ευρώ.
  • Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10 χιλ νέες θέσεις ετησίως και σήμερα είναι πάνω από 30.000.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από 30 φόρους.
  • Κάνατε 17 περικοπές συντάξεων και εμείς μόνο αυξήσεις.
  • Εμείς νομοθετήσαμε τα 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα».

«Τέτοιες ημέρες πριν από 7 χρόνια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας συνωστίζονταν στις τράπεζες. Λέω όμως ότι οι εικόνες αυτές είναι μνήμες και όχι αναμνήσεις. Οι μνήμες όμως μένουν ζωντανές και γίνονται δράσεις αφύπνισης όταν Τσακαλώτος και Βαρουφάκης ζητούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο. Το έργο ήταν τιτάνιο. Ακυρώθηκε ο αντισυνταγματικός νόμος Κατρούγκαλου που δήμευε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών».

Αυξήθηκε το εισόδημα των συνταξιούχων

Τα τελευταία χρόνια, είπε, «αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, ελαττώθηκε η προσωπική διαφορά για πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχους και 1,4 δισ. επιστράφηκαν αναδρομικά σε συνταξιούχους που εσείς φτωχοποιήσατε. Λύσαμε εκκρεμότητες όπως συντάξεις χηρείας και ορφανών και παρά τις μεγάλες δυσκολίες ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε και πάλι να ανακτά την αξιοπρέπειά του, βλέπει ένα κράτος που τον νοιάζεται. Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τις εκκρεμείς συντάξεις μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες είχαν εκδοθεί το 2019.

Αχρείαστο τρίτο μνημόνιο

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρια χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές. «Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» είπε.