Αλ. Τσίπρας: Η κοινωνία δε σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη, τρία χρόνια είναι αρκετά

Photo: syriza.gr

Δριμεία κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον στη συζήτηση στη Βουλή ότι «παίζει εν ου παικτοίς με τα πάντα, τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία, την αλήθεια και βέβαια με τις εκλογές». Του ζήτησε να αφήσει τα «ήξεις αφίξεις» και σήμερα «να δώσει επιτέλους εξηγήσεις και απαντήσεις», καθώς «έχει καταφέρει από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας».

Ακούγοντάς σας κ. Μητσοτάκη να μιλάτε επί 46 λεπτά, για τα κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής «ξεχάσατε» να αναφέρετε πέντε λέξεις: Ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία αλλά δεν ακούσαμε και τη λέξη σκευωρία, για τη Novartis.

Η ομιλία σας σήμερα θα είναι case-study. Οι πολιτικοί επιστήμονες θα κάτσουν να δουν πώς μπορεί κανείς μέσα σε 46 λεπτά να κάνει το μαύρο-άσπρο και πώς μπορεί να πει τόσα πολλά ψέματα. Επενδύετε σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια. Δεν έχουν άγνοια οι πολίτες, δεν έχει άγνοια ο λαός.

Η ζωή τα φέρνει περίεργα τα πράγματα. Ποιος θα περίμενε ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε αυτές τις 10 μέρες, θα μπορούσατε να είχατε υποστεί τρεις απανωτές ήττες. Τρία απανωτά στραπάτσα.

Η πρώτη δεν ήταν δικιά σας, ήταν δυστυχώς όλων μας. Ήταν η διπλωματική ήττα της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

Η δεύτερη δεν ήταν απλά ήττα, ήταν ένα απίστευτο βατερλό που αποδυναμώνει και απογυμνώνει όλο σας το αφήγημα, προεκλογικό και μετεκλογικό. Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που διέλυσε με πάταγο όλο το κατασκευασμένο σας αφήγημα περί σκευωρίας. Την προσπάθεια να λασπώσετε και να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Θα ζητήσετε, κ. Μητσοτάκη, συγγνώμη από όλους αυτούς που στοχοποιήσατε; Από αυτούς που αποκαλέσατε «συμμορίτες»; Από αυτούς που αποκαλέσατε «υπόκοσμο»; Από αυτούς που αποκαλέσατε «ελευθεροδολοφόνους»; Ηγηθήκατε μιας απίστευτης για δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα προσπάθειας όχι απλά να συγκαλύψετε το σκάνδαλο με κάθε τρόπο, αλλά και να καταδιώξετε όσους τόλμησαν να συμβάλλουν στην αποκάλυψή του. Να εξοντώσετε ηθικά και πολιτικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφους ως «συμμορίτες» και «σκευωρούς».

Το μόνο που έχω να δηλώσω και να δεσμευτώ είναι ότι το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώσετε ζητάει απαντήσεις. Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη.
Τίποτα δεν θα μείνει πια στο σκοτάδι. Γιατί στη Δικαιοσύνη και τη διαφάνεια δεν χωρούν συμβιβασμοί.

Και βέβαια, ήταν και το χθεσινό στραπάτσο στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπου βρεθήκατε απολογούμενος, σε άδεια έδρανα, για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της πατρίδας μας επί της διακυβέρνησης σας, στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας.

Προχθές, το BBC ανακοίνωσε ότι είμαστε 4η στην Ε.Ε. και 8η στον κόσμο στη σειρά των χωρών που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Έχουμε δώσει πολύ περισσότερα από ό,τι η Γαλλία και η Ιταλία. Γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες; Γιατί μας εμπλέκετε;

Ακόμη περισσότερα «συγχαρητήρια» αξίζουν στη διαχειριστική ικανότητα των αρίστων υπουργών και στελεχών σας για το «Turkaegean». Mόνο μία κυβέρνηση με τόσο σοβαρό σχέδιο και τόσο άριστα στελέχη, που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, θα το είχε πετύχει αυτό.

Η ανασφάλεια δεν έχει όμως να κάνει μόνο με τα εθνικά μας θέματα. Το κύμα της ακρίβειας σαρώνει τα πάντα.

Η Eurostat κατέγραψε προχθές νέο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα μας, στο 12% τον Ιούνιο – υψηλότερος κατά 3,4% από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι στο 61%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 39%.

Το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μεσοσταθμικά για 19 ημέρες. Το 40% του πληθυσμού δαπανά πάνω από το 50% του εισοδήματός του για τα έξοδα στέγασης.

Η πανδημία βρίσκεται σε νέα έξαρση, με τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων να είναι μειωμένος κατά 800 εκατ. ευρώ. Στη ασφάλιση, φτάσατε να έχετε 400.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ διαφημίζατε προεκλογικά τη σύνταξη σε μια μέρα.

Εξαπατήσατε για άλλη μια φορά τους συνταξιούχους. Είπατε στους απόμαχους της δουλειάς να μην κάνουν προσφυγές γιατί θα πάρουν όλοι πίσω τα αναδρομικά, και τελικά θα πάρουν κάτι μόλις 300.000 από αυτούς. Μόνο όσοι έκαναν προσφυγές.

Η κοινωνική πολιτική για μας δεν είναι υποσημείωση, ούτε ένα κεφάλαιο. Αλλά είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας. Ο τίτλος του βιβλίου που εσείς αφήνετε πίσω σας, είναι η ανασφάλεια και η απόγνωση.

Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη. Τρία χρόνια αρκετά, δε θα γίνουν επτά. Είστε ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που κατάφερε από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας στον τόπο.

Το δίλημμα της κάλπης, όποτε τη στήσετε, θα είναι απλό: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος;

Δηλώστε σήμερα, έντιμα, δημοκρατικά και πολιτισμένα, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Σεπτέμβρη.