Meteo: Πάνω από 808.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στον Έβρο [Δορυφορική απεικόνιση της καμένης έκτασης]

Κατά τους πρόσφατους μήνες, είδαμε μια σειρά από καταστροφικές πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της χώρας. Αλλά μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 συνέβη στον Έβρο. Αυτή η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστια καταστροφή και είχε σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή και την οικονομία της περιοχής.

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα).

Η έκταση της φωτιάς ήταν συντριπτική. Εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν από τις φλόγες. Τα δάση του Έβρου αποτελούν ένα σπάνιο και πολύτιμο οικοσύστημα, που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Πολλά από αυτά τα είδη είναι απειλούμενα από εξαφανισμό και η φωτιά αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητά τους.

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.