Μετακινήσεις στα νησιά: Από 5 Ιουλίου μόνο με αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού

Photo: Michelle Raponi από το Pixabay

Κάτω από την “πίεση” των μεταλλάξεων του covid-19, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μέτρα προστασίας, που καλούνται να εφαρμόσουν οι πολίτες, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσαν σήμερα 1/7, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με αυτά, από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις ενηλίκων προς τα νησιά απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapit test τις τελευταίες 48 ώρες,.

Από τις 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτείται:

Για ενήλικους:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
  • Αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες
  • Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες

Για ανήλικους :

  • 12 έως 17 ετών οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test
  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα

Στην επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από τα μέτρα εξαιρούνται η Εύβοια, η Σαλαμίνα και η Λευκάδα.

Η μετακίνηση μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση γίνεται με τη διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, απαιτείται η διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει.

Δείτε την ενημέρωση

Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι ηλικίας 18-24 ετών

H Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι« τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια σταθεροποίηση. Φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική τάση». Όπως ανέφερε παρατηρείται σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά 5 χρόνια σε μία εβδομάδα, στα 27 έτη. Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι ηλικίας 18-24 ετών και στη συνέχεια 25-34 ετών. Οι 25-34 αποτελούν το 60% των νέων κρουσμάτων.

Μειώνεται ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, διασωληνωμένων & θανάτων 

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, σημείωσε ότι μειώνεται ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλευμένων με κορωνοϊό, ενώ μειώνεται τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων, όσο και ο αριθμός των θανάτων.

Η καθηγήτρια ανέφερε πως αναμένεται μείωση στους 100 διασωληνωμένους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και σε λιγότερους από 10 θανάτους ανά ημέρα. Ο μήνας που πέρασε ήταν ένας εξαιρετικός μήνας αναφορικά με την πορεία της πανδημίας. παρατηρήθηκε 75% μείωση νέων κρουσμάτων και μείωση θανάτων κατά 50% τον Ιούνιο σημείωσε  είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου,

Η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας

Όπως σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου Περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα καταγράφονται στην Κρήτη, την Αττική αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Το στέλεχος αναμένεται να επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό και ως 60% σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη. Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης. Η επικράτηση θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κρουσμάτων κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ο πλήρης εμβολιασμός με Pfizer και AstraZeneca προσφέρει καλή άμυνα 96% και 92% αντίστοιχα. Ικανοποιητική είναι η κάλυψη και από το εμβόλιο της Moderna, ενώ η μία δόση δεν επαρκεί.