Η Γερουσία αθώωσε τον Ντόναλντ Τραμπ

photo vlad-tchompalov-unsplash

Η Γερουσία με ψήφους 57 έναντι 43, ψήφισε την απαλλαγή του Τραμπ από την κατηγορία της υποκίνησης της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε και χθες να βγει αλώβητος στη Γερουσία, δεδομένου ότι δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 (67 ψήφοι), για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Τυπικά ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν θέλει να είναι ξανά υποψήφιος το 2024 . «Το ιστορικό, πατριωτικό και όμορφο κίνημα να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά (Make America Great Again), μόλις ξεκίνησε» ανέφερε σε ανακοίνωση ο Τραμπ, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά τον εαυτό του ως θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών». «Τους μήνες που έρχονται θα έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας» δήλωσε.

Η επίθεση στο Καπιτώλιο, τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, θεωρείται ήδη η χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Βέβαια πολλοί Ρεπουμπλικανοί, παρά τον θυμό τους απέναντι στον Τραμπ, δεν αποφάσισαν τελικά να έρθουν σε σύγκρουση μαζί του και να τον καταδικάσουν. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε ωστόσο ότι παρά την αθώωσή του, ο πρώην πρόεδρος είναι «πρακτικά και ηθικά» υπεύθυνος για τα γεγονότα του Ιανουαρίου.

Σαφής ωστόσο εξακολουθεί να είναι η επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Με τις λαϊκιστικές θέσεις του κατάφερε να λάβει σχεδόν 74 εκατομμύρια ψήφων. Πάντως όσοι Ρεπουμπλικάνοι πίστευαν ότι ο Τραμπ μετά την ήττα θα αποτελέσει παρελθόν πιθανότατα έχουν απογοητευθεί

Η διαίρεση της χώρας σε δύο στρατόπεδα πάντως συνεχίζεται. Χωρίς καταδίκη του Τραμπ οι φανατικοί οπαδοί του θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να καταφύγουν και πάλι στη βία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζο Νεγκούζ από τους Δημοκρατικούς: «Φοβάμαι ότι η βία που είδαμε εκείνη τη μέρα ήταν μόνο η αρχή».

culpanews.gr με πληροφορίες από DW