ΕΝΦΙΑ: Σήμερα τα εκκαθαριστικά στο MyAADE σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες [εκπτώσεις & δόσεις]

Photo: Michelle Raponi Pixabay
Ξεκινά από σήμερα η κοινοποίηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2021, η πληρωμή των οποίων θα πραγματοποιηθεί σε 6 δόσεις.

Περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που οφείλουν μαζί με την ρύθμιση των δόσεων (αυτοματοποιημένη), μέσα από τη νέα ηλεκτρονική πύλη myAADE. Συνολικά, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι τα ίδια με τα περσινά για τους περισσότερους φορολογούμενους, καθώς υπολογίστηκαν με τις υφιστάμενες (παλαιές) αντικειμενικές αξίες, οι οποίες πρόκειται να αλλάξουν από την 1η Ιανουαρίου 2022. Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν, πούλησαν ακίνητο ή προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. 

1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ ή και μηδέν

Υπάρχει βέβαια και μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020. Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και για αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται. Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ.  Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται φέτος και οι πυρόπληκτοι, αρκεί να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Λόγω της πανδημίας, κατά την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν βγει σε αναστολή σύμβασης εργασίας το 2020, και εισέπραξαν ελάχιστα ή και καθόλου εισοδήματα, είναι πολύ πιθανόν να ενταχθούν στην κατηγορία εκείνων, που θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή.

Συγκεκριμένα μειωμένο ΕΝΦΙΑ δικαιούνται 

Ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό)

  • Έως € 9.000: Άγαμος
  • Έως € 10.000: Έγγαμος χωρίς παιδιά
  • Έως € 11.000: Έγγαμος με 1 παιδί
  • Έως € 12.000: Έγγαμος με 2 παιδιά

Επιφάνεια κτισμάτων: Έως 150 τ.μ.

Αντικειμενική αξία ακινήτων

  • Έως € 85.000: Άγαμος
  • Έως € 150.000: Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή (1 παιδί)
  • Έως € 200.000: Έγγαμο έως 2 παιδιά ή μονογονεϊκή (2 παιδιά)

Μηδενικό ΕΝΦΙΑ

  • Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ (βάσει εισοδηματικών κριτηρίων)
  • Πυρόπληκτοι (βάσει δήλωσης στο arogi.gov.gr ).