Εκλογές στην Τουρκία: Προηγείται ο Ερντογάν με καταμετρημένο το 64,36%

Με την καταμέτρηση των ψήφων να βρίσκεται σε εξέλιξη στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 51,44% με καταμετρημένο το 64,36% των ψήφων.

Ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 42,77%, ενώ ο υποψήφιος Sinan Oğan συγκέντρωσε το 5,32% των ψήφων, σύμφωνα με στοιχεία του Anadolu Agency (AA).

Περισσότεροι από 64,1 εκατομμύρια άνθρωποι εγγράφηκαν για να ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1,76 εκατομμυρίων που έχουν ήδη ψηφίσει στο εξωτερικό και 4,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων για πρώτη φορά. Η συμμετοχή των τούρκων πολιτών έφτασε στο 88%.

Συνολικά είχαν στηθεί 191.885 κάλπες. Κάθε ψηφοφόρος είχε στη διάθεση του δύο ψηφοδέλτια, ένα για τον πρόεδρο και το άλλο για τους βουλευτές, οι οποίοι θα βρεθούν στη Βουλή για την επόμενη πενταετή θητεία. Πάνω από 30 πολιτικά κόμματα και 150 ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές διαγωνίζονται στις εκλογές.

Όπως φαίνεται και από το χάρτη ο Κιλιτσντάρογλου αντλεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις του από τα μικρασιατικά παράλια και τις σεισμοπαθείς περιοχές, ενώ ο Ερντογάν έχει μεγάλη ισχύ στην ενδοχώρα της Τουρκίας και την Ανατολία.