Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 8,2% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μεγαλώνει τη διαφορά της η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στην πρώτη δημοσκόπηση του MEGA και της Metron Analysis, μετά το debate των πολιτικών αρχηγών.

Kοντά στην αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες η ΝΔ

Εννέα ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η νέα δημοσκόπηση, δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά του, να απορροφά πλήρως τον αρνητικό αντίκτυπο από την τραγωδία των Τεμπών και με βάση την εκτίμηση ψήφου, φαίνεται να είναι κοντά στην αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

Πρόθεση ψήφου

Να σημειώσουμε ότι μόλις μέσα σε μία εβδομάδα από την μέτρηση της ίδιας εταιρείας, πάλι για το Mega, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου αυξάνει το ποσοστό της κατά 1,8 μονάδες και φτάνει το 31,1% (29,3% προηγουμένως), ενώ άνοδο κατά 1,1 μονάδες παρουσιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ που πάει στο 24,1% από 23%. Σταθερά αλλά χαμηλά το ΠΑΣΟΚ στο 8,9% και ακολουθεί το ΚΚΕ που βρίσκεται στο 6,6% από 5,5%.

Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Ελληνική Λύση που «τσιμπάει» λίγο και παίρνει ποσοστό 2,8% (από 2,6%). Το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται στο 3,8% (από 3,7% στην προηγούμενη μέτρηση) ενώ άλμα κάνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου από 1,2% την προηγούμενη εβδομάδα σε 2,1%.Η Εθνική Δημιουργία είναι στο 1,1% αλλά και το κόμμα Νίκη που στην προηγούμενη μέτρηση είχε πρωτοεμφανιστεί με ποσοστό 1%.

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα για τις απαντήσεις όσων λένε ότι θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα. Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές φαίνεται να έχουν επιλέξει τι θα ψηφίσουν κι έτσι το ποσοστό πέφτει μέσα σε μία εβδομάδα από 8,5% σχεδόν στο μισό και στο 4,8%.

Δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 2,9% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος επίσης υποχωρεί στο 9,4%. Συνολικά άκυρο – λευκό, δεν θα ψηφίσουν και αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 14%, σημαντικά χαμηλότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση που ήταν πάνω από 17%.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 28%, και τη διαφορά να ξεπερνά τις 8 μονάδες (8,2%). Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,3%, το ΚΚΕ αρκετά ψηλά στο 7,4%, η Ελληνική Λύση εισέρχεται στη Βουλή με 3,3%, το ΜέΡΑ 25 στο 4,4%,  και η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,5%, να προσεγγίζει το όριο για τη Βουλή.

Παράσταση νίκης

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας είναι η παράσταση νίκης. Το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές, ενώ μόλις το 20% πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρωτο κόμμα και 2% του ΠΑΣΟΚ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός με διαφορά 15 μονάδων εμφανίζεται ο Κ. Μητσοτάκης με 37% και ο Αλέξης Τσίπρας με 22%.

Tα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών

Ως σημαντικότερο πρόβλημα θεωρείται η ακρίβεια ανεβαίνοντας όμως στο 33% από 27% πριν από λίγες ημέρες. Ακολουθεί η οικονομία με 27% (26%), η ανεργία με 7%, η διαφθορά με 4% και η ανασφάλεια/ανεπάρκεια κυβέρνησης με 4%.

H δημοσκόπηση της Metron Analysis είναι πανελλαδική και έχει μεγάλη σημασία καθώς το δείγμα, 2.105 άτομα(1.415 τηλεφωνικά και 690 online), είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες έρευνες κι έχει «πιάσει» και το debate, καθώς πραγματοποιήθηκε από τις 4-11/5/2023.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση της Metron Analysis / Mega