Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν έκανε την ανατροπή

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν & Εμινέ Ερντογάν χαιρετούν το πλήθος από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος ΑΚ, στην πρωτεύουσα Άγκυρα, 15 Μαΐου 2023. (Photo: ΑΑ)

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία ολοκληρώθηκαν χθες 15/5 με μια ακόμη νίκη του νυν Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ).

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε άλλη μια νίκη στις δύο τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Ερντογάν έχει το 49,42% των ψήφων, έναντι του 44,9% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τη διαφορά να βρίσκεται σχεδόν στις πέντε μονάδες, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στο επιτελείο του Τούρκου Προέδρου. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) εξασφάλισε επίσης υψηλό αριθμό εδρών στις ταυτόχρονες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του μετά τα μεσάνυχτα στα κεντρικά γραφεία του AK Party στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι περιμένουμε “το αποτέλεσμα της εθνικής βούλησης”. “Η Τουρκία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι συγκαταλέγεται στις κορυφαίες δημοκρατίες του κόσμου με τη δέσμευσή της για ανωτερότητα της εθνικής βούλησης, ελευθερία των πολιτών της στις πολιτικές τους επιλογές”, πρόσθεσε.

“Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές με περισσότερο από το 50% των ψήφων”, είπε επίσης ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν και ο κύριος αντίπαλός του, Kemal Kılıçdaroğlu, δεν εξασφάλισαν περισσότερο από το 50% των ψήφων, οπότε θα χρειαστεί ένας δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας.

Την ψηφοφορία που έληξε στις 5 μ.μ. τοπική ώρα, ακολούθησε μια τεταμένη νύχτα ε στην Τουρκία, καθώς άνοιξαν οι κάλπες. Το μπλοκ των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντιώθηκαν επανειλημμένα στην καταμέτρηση των ψήφων, υποστηρίζοντας ότι ο υποψήφιός τους Κιλιτσντάρογλου ήταν μπροστά από τον νυν Πρόεδρο Ερντογάν. Αμφισβήτησαν τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency (AA).

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Kılıçdaroğlu κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση στους χώρους όπου καταμετρήθηκαν οι ψήφοι, «να φρουρούν στις κάλπες».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν εν μέσω ισχυρισμών της αντιπολίτευσης ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας παραποιήθηκαν ή καθυστερούσαν από τα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευαν τα δικά τους αποτελέσματα. “Οι εκλογές της 14ης Μαΐου διεξήχθησαν εν ειρήνη και ήταν ένα φεστιβάλ δημοκρατίας. Είναι μια αντανάκλαση της δημοκρατικής ωριμότητας της Τουρκίας. Η δήλωση των αποτελεσμάτων σημαίνει ληστεία της πολιτικής βούλησης”, είπε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ικανοποιημένος με τη βούλησης του έθνους στις κάλπες και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν στους χώρους όπου γίνεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

“Μερικοί άνθρωποι είναι στην κουζίνα και εμείς εδώ είμαστε, στο μπαλκόνι”, είπε ο Ερντογάν στο πλήθος. Η «ομιλία στο μπαλκόνι» είναι μια παράδοση Τούρκων πολιτικών που βγαίνουν νικητές στις εκλογές. Ο Ερντογάν ουσιατικά κοροϊδέψε τον Κιλιτσντάρογλου επειδή ανέβαζε στο διαδίκτυο βίντεο από την κουζίνα του σπιτιού του, αντί να αγκαλιάζει τους ανθρώπους στο δρόμο.

“Η χώρα μας ολοκλήρωσε ένα ακόμη φεστιβάλ δημοκρατίας. Φαίνεται ότι η καταμέτρηση των ψήφων σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο”, είπε. “Είμαστε σε αντίθεση με αυτούς που προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ξεκάθαρο προβάδισμα, αλλά περιμένουμε την εκδήλωση εθνικής βούλησης, καθώς τα επίσημα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα”, είπε.

Ο Kemal Kılıçdaroğlu ευχαρίστησε τους «αδελφούς και αδελφές» που ψήφισαν υπέρ της Λαϊκής Συμμαχίας. “Ο νικητής είναι, αναμφίβολα, η χώρα μας, το έθνος μας. Η Τουρκία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι μεταξύ των κορυφαίων δημοκρατιών του κόσμου χάρη στην προσήλωσή της στην υπεροχή της εθνικής βούλησης. Το αποδείξαμε με ρεκόρ προσέλευσης. Είναι μοναδική στον κόσμο. Αυτή είναι η υψηλότερη προσέλευση στην ιστορία μας», τόνισε.

Είπε ότι οι δηλώσεις των διοικητών του CHP και “κάποιων δημάρχων” δεν άλλαξαν αυτό το γεγονός. “Στην πολιτική μας ζωή, πάντα σεβόμασταν την εθνική βούληση και θα το κάνουμε και στις μελλοντικές εκλογές. Η Λαϊκή Συμμαχία ξέρει τι να κάνει και περιμένουμε την ίδια δημοκρατική ωριμότητα από άλλους”, είπε.