ECDC: H παραλλαγή Delta θα είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο

Photo: ecdc

Σε  μήνυμά της η επικεφαλής του Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Dr. Άντρεα Αμόν αναφέρει ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα σενάρια μοντελοποίησης που εκτελούνται από το ECDC δείχνουν ότι η πιθανή επιβάρυνση της νόσου στην ΕΕ/ΕΟΧ από την παραλλαγή Delta θα είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα μέτρα δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση της πρόσληψης εμβολίων στο συνολικό πληθυσμό.

Όπως αναφέρει το  ECDC από την αρχή του έτους, έχουμε δει μια ταχεία ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ που απέτρεψαν με επιτυχία τους θανάτους και είχαν μειωμένες νοσηλεύσεις και μετάδοση. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν υποπληθυσμοί και ηλικιακές ομάδες στις οποίες η κάλυψη παραμένει χαμηλότερη από την επιθυμητή, ακόμη και σε χώρες που έχουν επιτύχει καλή συνολική εμβολιαστική κάλυψη. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από τον COVID-19 τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να εστιάσουμε επειγόντως στο κλείσιμο αυτού του χάσματος ανοσίας, να προσφέρουμε ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα.

Επί του παρόντος, λιγότερο από το 70 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό αφήνει ένα μεγάλο κενό εμβολιασμού που δεν μπορεί να γεφυρωθεί γρήγορα και δίνει άφθονο χώρο για τη διάδοση του ιού.

Επειδή τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων της λοίμωξης COVID-19, οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία COVID-19 θα είναι μη εμβολιασμένα άτομα, ιδιαίτερα μη εμβολιασμένα άτομα σε ομάδες κινδύνου. Ως εκ τούτου, το τρέχον συνολικό επίπεδο εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ θα είναι ανεπαρκές για τον περιορισμό της επιβάρυνσης των κρουσμάτων COVID-19 και των νοσηλειών κατά τους χειμερινούς μήνες και οι χώρες με χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά του COVID-19 σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, τους ευάλωτους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να παραμείνει η προτεραιότητα για τις αρχές δημόσιας υγείας. Η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τα κενά ανοσίας στον ενήλικο πληθυσμό και να εξασφαλίσει αποτελεσματική και δίκαιη κάλυψη σε όλες τις χώρες και τις περιφέρειες.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν μια αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω, με προτεραιότητα για άτομα άνω των 40 ετών. Αυτό γίνεται για να αυξηθεί η προστασία έναντι της λοίμωξης λόγω της φθίνουσας ανοσίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη μετάδοση στον πληθυσμό και να αποτρέψει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους. Η αναμνηστική δόση συνιστάται το νωρίτερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του κύριου προγράμματος.

Η ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού απαιτεί χρόνο και η πλήρης επίδραση των εμβολίων έρχεται μόνο δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Καθώς υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης, είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθούν ή να επανεισαχθούν μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Καταλήγοντας το  ECDC ζητά από την ΕΕ να παρακινήσει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν αυτά τα μέτρα είναι ακόμη πιο σημαντικό καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα και την εορταστική περίοδο, όπου περισσότεροι άνθρωποι θα ταξιδεύουν και θα συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους.

Δείτε τις δηλώσεις της Dr. Andrea Ammon, ECDC Director